Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на здравната

...
Здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на управителя на здравната
Коментари Харесай

Скандал заради неплатените сметки за лечение в чужбина

Здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на шефа на здравната каса Камен Плочев.

© Капитал Още по тематиката
Новата лекарствена десетка

Увеличението на продажбите с 10% в стойност се дължи на новите онкологични артикули, медикаментите за лекуване на хепатит С и диабет
16 фев 2018
Здравният министър изиска оставката на шефа на здравната каса поради писмо
16 фев 2018
Какво да създадем с общинските лечебни заведения

Те са мощно задлъжнели, извършват най-вече обществена функционалност и нямат запас да се устоят, решението е в създаване на добра незабавна помощ и връзки с регионалните лечебни заведения
18 яну 2018 България за поредна година не си заплаща на европейските здравни каси за лекуване на български жители. Това е повода непознатите лечебни заведения да отхвърлят да лекуват българи, в случай че пациентите не си заплащат в брой, без значение, че разполагат с европейски формуляр за лекуване в чужбина.

Искането за това страната да се издължава в точния момент стана мотив за голям скандал сред ръководещите и шефа на здравната каса проф. доктор Камен Плочев. В началото на седмицата професорът е изпратил писмо до всички парламентарни група, в което се споделя, че в бюджета на касата са заложени 73 млн. лева за разплащане с непознатите здравни фондове, а задълженията са 271.2 млн. лева, като 207.2 млн. от тях са просрочени.

Здравният министър Кирил Ананиев изиска оставката на шефа, тъй като не е уведомил първо здравното ведомство и надзорния съвет на касата, в който вземат участие четирима представители на страната, сред които представители на здравното министерство и Национална агенция за приходите.

Оказва се, обаче, че Ананиев е бил известен за обстановката. Управителят на здравната каса е изпратил писмо до Ананиев и заместник-министъра на опазването на здравето Жени Начева още на 2 февруари. Здравният министър, обаче, настоя за оставката на Плочев, той му отвърна, че по закон няма пълномощия да желае оставката му.

В Народното събрание въпросът за писмото и за какво България дължи толкоз пари и не си заплаща, беше издигнат от Българска социалистическа партия. Впоследствие депутатът от левицата Славчо Велков разгласи, че през днешния ден, посредством медиатор, проф. Плочев е получил директна опасност от почитан политик в страната, който споделя следното: " Предайте на професора да си подаде непринудено оставката и да се разделим с положително, тъй като в противоположен случай имаме и други ограничения - ще включим цялата репресивна машина против него и няма да си откри място в България като професор. " След това изказване Националната работа за защита назначи защита на проф. Плочев.

За какви пари става въпрос

Според европейското законодателство всеки жител има право на незабавна помощ в чужбина, която се дава против Европейска здравна карта, а когато става дума за планови интервенции и лекуване страните си разменят формуляр. Това е документ, който удостоверява, че съответната страна-членка ще заплати лекуването по цените на страната, в която то се прави.

България обаче от години е една от страните, които не съблюдават това си обвързване и се постанова непрестанно да й бъде припомняно, че 18 месеца след осъществяване на здравната услуга, тя би трябвало да бъде платена. Така страната е натрупала колосални отговорности към всички 32 страни в Европа.

През тази година да вземем за пример единствено дългът към Германия за лекуване на български жители в техни лечебни заведения е общо 128.1 млн. лева, от които 93 млн. ще бъдат просрочени и изискуеми към края на 2018 година По същото време просрочията към Франция ще доближат 28.8 млн. лева, към Испания – 21 млн. лева, към Австрия – 18.4, а към Белгия – 11.5 млн. лева

Министър Ананиев е наясно с казуса и персонално е взел участие в работните групи с непознатите каси. През предходната година въпроса с невърнатите средства беше подложен от представители на Германия и Австрия, и в къси периоди здравната каса трябваше да заплати към 32 млн. лева В края на писмото, подписано от Плочев, се упорства за актуализация на бюджета на здравната каса с нужните към 140 млн. лева или да се употребява вид страната да субсидира целево здравната каса.

Кой какво споделя

Според Кирил Ананиев проблем няма, защото НЗОК е сключила съглашения за разсрочване с главните каси, към които има отговорности и няма потребност от актуализация на бюджета на касата. Освен това той добави, че няма информация за отвод от лекуване на български жители в чужбина. Министърът разгласи, че не може да разбере кой е подучил проф. Плочев да пусне това писмо и да провокира спор в здравната комисия идната седмица.

" Аз разбрах за това на съвещание на Министерския съвет, когато ми изпратиха по имейл писмото и изпаднах в смут. Когато уведомих премиера и министъра на финансите, те не знаеха какво да кажат. Всички бяха извънредно разочаровани и възмутени от метода, по който се работи – зад тила на държавното управление. Внася писмо, а по-късно споделя, че не го направил. Съмнява се в подписа си, а като видя своя автограф, съобщи, че някой го е подвел, а по-късно изясни, че е подписал без да чете ", споделя Ананиев.

Той изясни, че е настоял поради това писмо проф. Плочев да си подаде оставката и получил заричане, че това ще се случи през днешния ден. " Аз чаках да си подаде оставката, а той потегля да обикаля парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е обиждал, че принудително се желае да освободи поста. Много неточно, извънредно неточно ", разяснява пред публицисти Ананиев.

От здравната каса обаче обявиха, че министърът е бил известен още при започване на месеца и че писмото до парламентарните групи има единствено осведомителен темперамент, като задачата е депутатите да бъдат осведомени с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение.

" В годината на първото ни председателство на Съвета на Европейски Съюз даже и отчасти осъществяване на това обвързване на страната към другите държави-членки единствено би подобрило имиджа на България като правилен и сериозен сътрудник ", отбелязва в писмото си проф. Плочев (виж факсимилето).

От Българска социалистическа партия застанаха зад шефа и оповестиха, че е обикновено Плочев да уведоми Народното събрание, тъй като по закон той се избира от Народното Събрание и то приема доклада за активността му. Проф. Плочев беше кандидатура на ГЕРБ, само че беше подсилен от всички политически сили.

От друга страна писмото на Плочев е укор към бюджета на касата, който пък е квалифициран от настоящия здравен министър Ананиев. Преди да заеме поста той беше заместник-финансов министър и ръководител на Надзорния съвет на здравната каса и през последните години точно той е създател на бюджета на институцията - като евентуално е уверил финансовия министър, че
няма да има проблеми. Председател на надзорния съвет на здравната каса пък е първият й шеф от първия мандат на ГЕРБ - Жени Начева. След като Борисов я в профил, тя стартира работа във финансовото министерство в екипа на Кирил Ананиев. Начева беше дълготраен чиновник в НЗОК и се употребява с огромно въздействие в нея. Плочев беше препоръчан за шеф от предходния министър, който подаде оставка поради свързани със фамилията му публични поръчки - проф. Николай Петров.

За тлеещия сериозен спор приказва и фактът, че в закона за бюджета на здравната каса за първи път беше заложен текст, който обезмисля работата на шефа. Според неговата наредба надзорният съвет разпределя бюджетите на районните каси, бюджетите на лечебните заведения и на изпълниИченнотелите на здравна помощ и утвърждава заплащанията.

В същото време в случай че Плочев бъде отхвърлен, касата ще остане на процедура без действен началник. Преди няколко месеца Плочев в профил подуправителя Димитър Петров и мястото му и досега не е заето. В същото време подуправителят от времето на Москов - Иванка Кръстева, която беше уволнена от предходния шеф Глинка Комитов, води каузи за непозволеното си уволняване и към този момент ги е спечелила на първа инстанция.

От Германия Бойко Борисов разяснява, че не може да има актуализация за 200 млн. лева, без да това да е минало през държавното управление и даде обещание като се прибере да предложения министъра и шефа на касата, с цел да обсъдят проблема. Премиерът изрази виждане, което било и негов принцип и съгласно което всеки министър би трябвало самичък да си избира екипа, с който да работи. Той даде за образец обстоятелството, че сегашният шеф на касата е бил препоръчан от предходния министър Николай Петров.

По закон обаче здравната каса е социална институция, която работи със здравните вноски на жителите, и е самостоятелна от държавното управление. Затова нейният шеф се избира от Народното събрание.
Също по закон институцията се управлява от контролен съвет, в който болшинство би трябвало да имат работодателите, синдикатите и пациентите. Непрекъснатата промяна на шефа на НЗОК, следваща промяната на министрите на опазването на здравето, демонстрира, че смисълът на закона е преиначен в посока одържавяване на публичната институция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР