Здравният министър Кирил Ананиев по спешност бе привикан на разговори

...
Здравният министър Кирил Ананиев по спешност бе привикан на разговори
Коментари Харесай

ГЕРБ спеши Ананиев за цените на лекарствата, ще променят Закона за обществените поръчки

Здравният министър Кирил Ананиев по неотложност бе привикан на диалози в Народното събрание дружно с шефа на НЗОК Дечо Дечев и депутати от ГЕРБ. Това стана тъкмо по времето, в което стана ясно, че шефът на касата ще бъде изслушан на следващия ден в здравна комисия точно поради изказванията му за източване на касата през повишени цени на избрани медикаменти. Изслушването бе поискано от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.
На брифинг в коридорите Ананиев изясни, че ще разпореди инспекции на лечебните заведения и търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните медикаменти. Той застана пред публицистите дружно с доктор Дечев и ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.
Министърът се оправда, че до момента в Министерство на здравеопазването не са постъпвали сигнали за големи разлики в цените на медикаментите за държавните и частните лечебни заведения. За път това се схванало от думите на доктор Дечев. Ананиев ще изиска смяна в Закона за публичните поръчки, с които частните лечебни заведения също да бъдат задължени да вършат публични поръчки за закупуването на медикаменти. Ще упорства още Национална агенция за приходите да ревизира лечебните заведения и на търговците на едро за цените, по които се търгуват онкологичните и онкохематологичните медикаменти.
Дариткова от своя страна съобщи, че е инициирала диалог сред Ананиев, Дечев и комисията по опазването на здравето. Тя обаче също не бе удовлетворена, че шефът на НЗОК е направил разкритието пред медиите, а не бил уведомил отрасловото министерство. Моето разбиране е, че институциите, които дават отговор за системата на опазване на здравето и работят в нея, би трябвало да си приказват и да си приказват между тях институционално, а не през медиите, сподели още Дариткова.
Дечо Дечев обясни, че казусът, който е обявил пред медиите, е постъпил от съответен производител на медикаменти. През 2019 година лекарствен артикул е закупуван сред 129 лева и 1063 лв. - сигналът за разликата в цените е постъпил от съответен производител, съобщи Дечев.
Шефът на касата посочи, че едни и същи медикаменти се заплащат на 7 пъти по-високи цени на частните лечебни заведения, тъй като точно те не били задължени да организират публични поръчки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР