Здравният министър Кирил Ананиев обвини във вторник управителя на здравната

...
Здравният министър Кирил Ананиев обвини във вторник управителя на здравната
Коментари Харесай

Ананиев: Парите за чуждите здравни каси са каквито Плочев ги е предложил

Здравният министър Кирил Ананиев упрекна във вторник шефа на здравната каса Камен Плочев в серия от неистини в абсурда с поисканата от него актуализация на бюджета поради задълженията към към непознатите здравни фондове. Заради поисканата смяна в бюджетите на страната и на касата зад тила му и в нарушаване на всички процедури, без по думите му да има никакво съображение за това, в петък Ананиев изиска оставката на Плочев, който на собствен ред отхвърли да се отдръпна и се разгласи за жертва на напън.

“През последните дни станахме очевидци на това по какъв начин един елементарен финансов въпрос може да се трансформира в политически скандал, непотребен никому. Ние нямаме проблеми да се разплащаме с нашите европейски сътрудници за лекуването на българските жители. Освен това никой до момента не ми е докладвал, че има някакъв проблем във връзка с това разплащане “, разяснява Ананиев във вторник пред Нова телевизия.

Той изясни, че по закон точно шефа на НЗОК внася проектобюджета й в Надзорния съвет на институцията и сподели в студиото докладната, с която Плочев в края на предходната година е предложил по какъв начин да се разпределят разноските по обособените пера.

“Това, което професор Плочев е предложил по време на бюджетната процедура за разплащане с непознатите здравни каси, това е заложено в бюджета на НЗОК “, съобщи Ананиев.

“Нося и протокола от съвещанието на Надзорния съвет, в което вие ще видите диспути за медикаменти, лечебни заведения, надлимитна активност, за неосигурено финансиране на извънболничната помощ. Няма да намерите едно изречение, в което да има паника, че ние не можем да се разплатим с нашите европейски сътрудници “, изясни Ананиев.

Освен това по думите му Плочев знае доста добре за какво не е подложен този въпрос.

“Нямаме проблеми с разплащането “

“Нося и двата протокола, които ние сме подписали с асоциациите на здравните каси в Германия и Австрия, които са ни най-големите кредитори “, съобщи Ананиев.

Той разяснява, че европейската процедура освен в България е когато приближи 18-месечният период за заплащане и по естествени аргументи не са разплатени дадени разноски, да се прави протокол за разсрочено заплащане.

“Ние правилно си плащаме отговорностите “, увери Ананиев и за следващ път съобщи, че и тази година НЗОК няма да има проблем с разплащането с непознатите каси. По думите му повода лечебни заведения в Западна Европа да желаят предплатени заплащания от пациенти, които се лекуват планово с формуляр, не се дължи на особено отношение към нас.

“Някои клиники в Западна Европа са приели процедура на предплатено заплащане, само че това се отнася за всички жители на всички страни, а не е отношение към България “, съобщи Ананиев.

Ананиев упреква Плочев в поредност от неистини

По мотив обвиняванията в напън и интервенция в работата на касата Ананиев съобщи: “Аз, тъй като познавам законодателството, доста добре знам, че нямам право да внеса оставката на Плочев в Народното събрание. Но добре зная, че нямам и законова спънка при избрани условия да желая неговата оставка, защото министърът на опазването на здравето организира политиката в тази сфера “.

Не е правилно, че за четири месеца сме се срещнали единствено един път . Това е една от лъжите, която той изрече. Поне няколко пъти сме се виждали в моя кабинет, доста постоянно приказваме по телефона. Само преди няколко дни, в четвъртък бяхме целия следобед в Центъра по хигиена по една друга задача “, сподели Ананиев.

Той съобщи, че Плочев е изрекъл поредност от неистини , припомняйки, по какъв начин шефът на касата първо е отричал да е писал писмо до Народното събрание с искане за актуализация, след това е излъгал, че подписът му е подправен, а в следствие е обидил личния си личен състав, като ги е обвинил, че са му дали да подпише писмото и той го е направил без да гледа какво подписва. Освен това Ананиев уточни, че Плочев лъже за това, че е написал идентични писма до него и до Народното събрание по отношение на казуса с дълоговете към непознатите каси.

Както Mediapool писа в петък в писмото до министъра се желае единствено превеждане от Министерство на здравеопазването на сумите за лекуване на българи с формуляр S2, а в писмото до депутатите – актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК.

“Единственият закон по Конституция, който не може да влезе непосредствено в Народното събрание, това е Законът за държавния бюджет. Не желая да приказвам за това, че не познава процедурата по Закона за здравното обезпечаване “, разяснява Ананиев.

“Говорих с представители на всички политически сили. Моята концепция беше да опиша цялата истина, с цел да не стигаме до този диалог, в който да загатвам, че един заслужен български доктор, който аз доста почитам, може за толкоз малко време да каже толкоз лъжи. Не мога да си показва, че един подобен заслужен доктор, може да се забърка в политически игри, изключително когато е началник на такава институция като НЗОК и ръководи 3.8 милиарда лв. “, съобщи още здравният министър.

Относно изказванията на Плочев за оказван напън върху него, Ананиев съобщи, че той в никакъв случай не би си разрешил да заплашва човек, а по отношение на това дали различен човек го е заплашвал, достойната позиция била шефът на НЗОК да излезе да каже кой го е заплашвал.

Попитан приема ли дейностите на Плочев като удар против себе си Ананиев съобщи: “Не го одобрявам като удар против мен. Според мен самичък се забърка без да реши нещата в тази история и като прибавим някои незнания във връзка с нормативната уредба, просто попадна в един капан “.

Ананиев отхвърли обвиняванията към неговата заместничка Жени Начева, която е ръководител на Надзорния съвет на НЗОК и която Плочев твърди, че му се меси жестоко в работата.

“Това е следващата му неточност и непознаване на Закона за здравното обезпечаване. Надзорният съвет реализира надзор върху оперативната активност на шефа. Решениеята в НЗОК се взимат от Надзорния съвет “, съобщи Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР