Здравният министър Кирил Ананиев обеща в най-бързи срокове да бъде

...
Здравният министър Кирил Ананиев обеща в най-бързи срокове да бъде
Коментари Харесай

Екипът на д-р Стамов не е бил с пълна защитна екипировка, защото не е имало съмнения за COVID-19

Здравният министър Кирил Ананиев даде обещание в най-бързи периоди да бъде тестван случая със незабавния доктор доктор Стамов, който умря откакто бе инфектиран с ковид. Проверката идва ден откакто в ефира на bTV излъчихме фрагменти от записи на негови диалози с приятеля му доктор Робърт Михов.

Записите повдигнаха няколко въпроса - за какво незабавният екип не е бил с цялостния комплект защитна екипировка на адреса, на който се допуска, че доктор Стамов се е заразил; за какво когато доктор Стамов се е почувствал зле и е изискал кола за спешна помощ, такава не му е изпратена.

Пред bTV приказват сътрудниците му, с които се е отзовал на адреса. Парамедикът и водачът са с негативни PCR проби. Днес им беше изработен още един, чийто резултат се чака.
След заразяване с COVID-19: Д-р Стамов е умрял часове, откакто е бил приет в болница Говорителят на ЦСМП-София изясни, че медикът е бил физически здрав и е спортувал постоянно
Парамедикът Явор Никифоров и водачът на колата за спешна помощ Ивайло Владимиров са хората, с които доктор Стамов е посетил адреса, където се допуска, че се е заразил с ковид.

Казват, че информацията е била за пациент с 5 стента, зной, сърцетуптене и температура 36,8 градуса. Тъй като не е имало подозрения за COVID-19, екипът не е бил с цялостната защитна екипировка.

„ Отвсякъде пациентът изглеждаше кардиологичен. Заварихме пациент с явно прогресиращо респираторно заболяване, който след снемане на анамнезата ни наведе на мисълта и започнахме да подозираме ковид ", изясни парамедикът Явор Никифоров.

Мъжът е признат във ВМА, където почива. На 21 юни от там осведомят Спешната помощ, че е бил с Коронавирус -19, а оттова провеждат тестване на екипа в столичното РЗИ - на идващия ден в 8 ч. сутринта. Няколко часа по-рано обаче доктор Стамов е изискал кола за спешна помощ да го закара до болница - и за тест, и за фотография на белия дроб, настояват от Спешна помощ.
Приятел на умрелия доктор Стамов: Има запис, че сътрудници са му отказали кола за спешна помощ Д-р Стамов е бил без защитно облекло при посещаване на пациент, излиза наяве от запис на негов диалог с доктор Робърт Михов
„ Че лекар Стамов не желае кола за спешна помощ, тъй като е в тежко положение и не желае хоспитализация, а желае кола за спешна помощ, която да му помогне да стигне до лечебното заведение, където просто да му създадат фотография ", изясни представителят на ЦСМП Катя Сунгарска.

" Чакам сътрудника да ме закара. Ще му дам 20 лв.. Отказаха ми сътрудниците ми, кола за спешна помощ да ме закара до там с температура и с всякаква симптоматика ", споделя в записа доктор Стамов.
Катя Сунгарска: Д-р Стамов не е желал кола за спешна помощ, тъй като е в тежко положение, а с цел да го закара за фотография Във видео известия умрелият от COVID-19 доктор споделя с другар, че му е отказана кола за спешна помощ
Ивайло Владимиров е сътрудника, на който доктор Стамов предлага парите да го закара с неговия автомобил до РЗИ.

" Обади ми се сутринта и сподели, че са му отказали кола за спешна помощ да му изпратят и дали може да го взема аз, с цел да не хваща таксита. Предложи ми 20 лв., които отхвърлих, сътрудници сме въпреки всичко. И по този начин и стана - сутринта го взех, закарах го в РЗИ, и след това си го върнах у дома ", изясни водачът в Спешна помощ Ивайло Владимиров.

– А той не изиска ли да го закарате в болница да си направи фотография?
– Не, не ми сподели нищо такова, оставих си го в тях.
– В какво положение беше?
– Не беше в положително положение, мъчно дишаше, почервенял беше, температура сподели, че имал.

Така незабавният екип дошъл в РЗИ за PCR тест с персонален превоз, с който се и прибрал вкъщи. Здравният министър назначи инспекция по случая.
Здравният министър е назначил инспекция за гибелта на доктор Стамов Центровете за незабавна здравна помощ са обезпечени с всички нужни защитни средства, съобщи Ананиев
bTV изиска записа от подаването на сигнала за пациента, от който се допуска, че се е заразил доктор Стамов, само че от Спешната помощ отхвърлиха да ни го дават с мотив, че тече инспекция, а и той съдържа персонална информация.

Колегите му описаха, че до момента в който той си е бил вкъщи, се е лекувал отдалечено от приятеля му доктор Михов, който работи в Англия и който ни даде записите от диалозите им.

Пред нас доктор Михов изясни, че доктор Стамов е изискал консултацията му като човек, на който има вяра, и че такава консултация е изискал и от лекари в България преди самичък да реши какви медикаменти да пие.

По време на пандемията екипите на Спешна помощ в София са същият брой какъвто са били и преди нея.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР