Здравният министър Кирил Ананиев, който скоро ще стане принципал на

...
Здравният министър Кирил Ананиев, който скоро ще стане принципал на
Коментари Харесай

Обещание: Софийският университет няма да стане заложник на болница Лозенец

Здравният министър Кирил Ананиев, който скоро ще стане принципал на досегашната държавна болница (болница " Лозенец " и следва да я трансферира на Софийския университет, според гласуваните през днешния ден (1 февруари) от Народното събрание промени в закона за лечебните заведения, не е обезпокоен от задълженията на болница, нито от опасенията, че ще се стигне до загуба на образователна база за студентите или банкрут на здравното заведение .
Към 31 ноември 2018 година държавна болница имала просрочени отговорности от 36 млн. лева и за уреждането им през декември Министерският съвет отпуснал 23 млн. лева, с помощта на което управлението на болничното заведение и кредиторите стигнали до добър погасителен проект за бъдещи разплащания на останалите 13 млн. лева, заяви пред публицисти в коридорите на Народното събрание министър Ананиев. По мотив изразените опасения от страна на управлението на Софийския университет, че няма да може да се оправи с издръжката на болничното заведение, Ананиев изрично съобщи, че Софийският университет няма да се занимава с издръжката на болничното заведение.
" Болницата си е независимо юридическо лице, лечебно заведение, което ще стане комерсиално сдружение и по всички правила, както работят всички останали лечебни заведения, търговски сдружения и си обслужват отговорностите от активността, по този начин и това лечебно заведение ще си издължи сумите, които дължи на кредиторите ", сподели той. Според него няма причина за напрежение в академичното управление на университета. „ Аз съм уверен и съм сигурен, че не би трябвало да се заделят средства от образование на студентите, т.е. от таксата, която заплащат те и дотацията, която дава страната, за покриване на задълженията на лечебните заведения ", съобщи Ананиев.
Министърът изрази изрично противоречие с опасенията, че ще се стигне до банкрут и разпродаване на имуществото на болничното заведение. " Аз имам над 60 лечебни заведения, от които най-малко половината имат задължения и си ги разсрочват и разплащат – въпрос на положително ръководство и мениджмънт ", акцентира той.
Идеята за смяната в статута на болничното заведение е откакто страната в лицето на здравния министър стане едноличен притежател на капитала на болничното заведение, той да я даде за ръководство на Софийския университет, т.е. цялата научна и клинична база, която има болница „ Лозенец “ ще се употребява за образование на студентите, акцентира още Ананиев. Той заяви, че през вчерашния ден е провел среща с ректора на Софийския университет, на която са се договорили, че дружно ще приготвят и показват на академичното управление план на контракта, който ще регламентира взаимоотношенията сред министъра на опазването на здравето и университета, „ с цел да не съществуват тези опасения, че надали не Софийският университет ще стане пленник на болница Лозенец “.
Вижданията на финансовия министър
Дали държавното управление ще доразплати насъбрани от някого просрочени отговорности на болничното заведение, съгласно финансовия министър Владислав Горанов първо би трябвало да се се направи разбор за какво и по какъв начин действа това лечебно заведение, на какви учредения се дава спомагателна дотация и по-късно ще се преценя. " Ако няма резистентен модел за финансиране на тази болница, тя мъчно ще продължи да действа в настоящия си тип. Ако се дават отвън разпоредбите, по които действа здравната система спомагателни средства на едно лечебно заведение, то това би трябвало да е написано ясно и съответно по каква причина се прави ", безапелационен е той и уточни за образец ВМА, за която се дават средства от бюджета на Министерството на защитата поради контингента, който обслужва и функционалностите, които извършва предвид на участието на България в НАТО.
Според министър Горанов би могло да се прави изключително финансиране за болница " Лозенец " единствено откакто се реши има ли тя необикновен и специфичен статут и откакто се остойности какъв брой коства този необикновен и специфичен статут. " Ако тя е клинична база, обикновено комерсиално сдружение, което прави медицински услуги по контракт с НЗОК, тя ще продължи да действа въз основата на направеното по контракт със здравно-осигурителната каса. Ако университетът реши, че от таксите, които събира за образование и средствата, които получава от държавния бюджет за образование по медицинските специалности следва да прави някакви спомагателни прехвърляния от бюджета си към тази болница, финансирайки това, че тя е клинична база за образование и бидейки среда за образование, то евентуално това е преценка, която би трябвало да направи университетът “, разяснява още Горанов.
" Нека гледаме на това лечебно заведение като всяко друго лечебно заведение. Ако на него не са предоставени специфични функционалности по закон, то би трябвало да се финансира по този начин както всички лечебни заведения със средства от НЗОК и със лични доходи, които образува от медицински услуги ", безапелационен е финансовият министър. „ Ако законодателят реши, че то би трябвало да има специфични функционалности, тъй като, видите ли би трябвало да обслужва специфичен контингент, това би трябвало да откри место в нормативната уредба и ясно да бъде написано защо се дават спомагателни средства. В противоположен случай поражда въпросът за какво не се финансира по специфичен ред да вземем за пример болничното заведение „ Пирогов “, добави Горанов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР