Здравният министър Кирил Ананиев издаде нареждания за работата на кооперативните

...
Здравният министър Кирил Ананиев издаде нареждания за работата на кооперативните
Коментари Харесай

Общините сами ще решават как да работят пазарите

Здравният министър Кирил Ананиев издаде нареждания за работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопански животни и произвеждане на фуражи.

Всяка община сама би трябвало да си сътвори организация за действието на кооперативните и фермерски пазари. Местните управляващи би трябвало да отчетат съответната специфичност като разположение, потенциал и брой на участващи производители за директни доставки на дребни количества първични материали и храни до краен консуматор. Разбира се, належащо е да се съблюдават ограниченията, които планува изключителното състояние. Местните управи обаче могат да разширят площта на фермерските пазари, само че с слагане на осведомителни табели за съблюдаване на ограниченията и слагане на заграждания, за попречване скупчването на хора и установяване на наложително еднопосочно придвижване в границите на пазара.

Другите условия а обезпечаване на личен състав, който да дава и обезпечава следен достъп на клиенти; предотвратяване на храните от вторично замърсяване при предлагането им; съблюдаване на отдалеченост от най-малко 2 м. сред продавачите, предлагащи продукция и сред клиентите; прилагане на защитни средства от продавачи и потребители; съблюдаване на персонална хигиена и стерилизация.

Също по този начин би трябвало да се даде опция за достъп на стопаните до обработваемите аграрни площи и за реализация на пазара на създадената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга подготвена продукция) при съблюдаване на всички условия, целящи понижаване на риска от COVID-19.

За обезпечаване непрекъснатост на дейностите по развъждане на селскостопанските животни, по преработката на първични материали и произвеждане на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с преднамерено наставление, като могат да напущат дома си за напредване до работното място, което подсигуряват с персонално подписана декларация, като работодателят обезпечава условия на работа, които не заплашват близките лица. Задължително е спазването на всички условия за персонална хигиена, потребление на персонални защитни средства и стерилизация.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР