Здравният министър Кирил Ананиев издаде късно в понеделник вечерта поредната

...
Здравният министър Кирил Ананиев издаде късно в понеделник вечерта поредната
Коментари Харесай

МЗ “пусна“ инфосистема за Covid-19, която гражданите само захранват с данни без да получават

Здравният министър Кирил Ананиев издаде късно в понеделник вечерта следващата си заповед, този път за въвеждането в употреба на Национална осведомителна система за битка с Covid-19. На хартия, системата, която е плод на непринуден труд на частни софтуерни компании и държавната “Информационно обслужване “, се състои от пет елементи: информативен уеб портал за жители с настояща информация за епидемиологичната обстановка; мобилно приложение за жители (ViruSafe), където могат да отразяват здравния си статус; указател на поставените под карантина, програмен продукт за планирани разбори за развиване на заболеваемостта от Covid-19 и географски карти за визуализация на броя на карантинираните.

Само първите две варианти – уеб порталът и мобилното приложение ще бъдат налични за жители, гласи заповедта на Ананиев. Останалите функционалности ще бъдат налични единствено за способените институции за продан на данни сред тях. Не е ясно за какво на жителите не може да се даде достъп да вземем за пример до географски карти или най-малко до част от прогнозните разбори.

Засега жителите единствено дават, без да получават

Въпреки че въвеждането в употреба на осведомителната система беше оповестено в понеделник вечерта, действително към вторник до обяд жителите могат да изтеглят единствено мобилното приложение. Те към момента нямат достъп до осведомителния уеб портал, нито от Министерство на здравеопазването могат да посочат адреса му.

Мобилното приложение ViruSafe пък събира единствено персонални и здравни данни за жителите, без да им дава никаква настояща информация с изключение на от дълго време оповестени и налични на уеб страницата на Министерство на здравеопазването общи данни и рекомендации от Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) – какво съставлява вируса, от кое място идва, по какъв начин се предава, признаци, способи за предотвратяване и други Т.е. то е напълно насочено към събиране на данни от потребителите и даването им на управляващите без никаква противоположна връзка и информация за жителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР