Здравният министър Кирил Ананиев беше изслушан в ресорната комисия в

...
Здравният министър Кирил Ананиев беше изслушан в ресорната комисия в
Коментари Харесай

Здравният министър Кирил Ананиев беше разпитан от ресорната комисия в парламента

Здравният министър Кирил Ананиев беше изслушан в отрасловата комисия в Народното събрание. Депутатите желаеха да узнаят какви са услугите за здраве и какви средства са планувани за тях през 2020 година

Изслушването на Ананиев стана на фона на абсурда с частните лечебни заведения. Управителят на НЗОК доктор Дечо Дечев разгласи тези дни, че едно и също лекарство се е изплащано 7 пъти по-скъпо на частните лечебни заведения в съпоставения с държавните. От Националното съдружие на частните лечебни заведения излязоха с позиция, че се наслагва съзнателно напрежение.

На днешното съвещание в Комисията по опазване на здравето участва и доктор Дечев, както и представители на Български лекарски съюз и Български фармацевтичен съюз.

Още първоначално имаше пререкания сред членове на комисията и ръководителя й и началник на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. Тя отхвърли да се даде думата на шефа на НЗОК доктор Дечев по отношение на цените на медикаментите. Самият здравен министър настоя да отговори шефът на НЗОК по въпроса със противоречивата разпоредба. Дариткова на няколко пъти предизвести депутатите да задават въпроси единствено за цялостна политика, а не по съответни въпроси. От Българска социалистическа партия реагираха остро на опитите на ръководителя да им ореже въпросите. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия предизвести Дариткова, че това отношение да се отклоняват въпросите на опозицията прекрачва границите.

През месец юни-юли е имало процедура по събиране на поръчки на лечебните заведения за нужните лекарствени артикули. Това е станало напълно електронно. В процедурата е имало 203 самостоятелни поръчки. През септември е стартирала първата електронна социална поръчка за закупуване на лекарствени артикули, предопределени за лекуване на онкологични заболяване. Тя е на стойност 1,8 милиарда лева Имало е подадени 27 оферти от 16 участника. Те са отворени на 8 ноември 2019 година

"Комисията е разгледала подадените данни и следва да отвори ценовите оферти и по-късно ще има електронен търг в действително време за установяване изпълнителите на рамковото съглашение. Предприети са и дейности за гарантиране на системата. Има и повсеместен самостоятелен одит на системата. Това е една нова система, след приключването на новия търг през февруари ще има нови 5 публични поръчки ", изясни министър Ананиев.

Ситуацията в Перник е спокойна и на този стадий няма опасност за поява на зараза от ешерихия коли, успокои още Кирил Ананиев. Той увери, че е основана нужна организация, в случай че се стигне до изключителна обстановка. При нужда пациенти от пернишката болница могат да бъдат посрещнати във ВМА и "Александровска болница " в столицата. "Дай Боже да няма зараза ", сподели още министърът.

Необходимо е проучване на постройката на психодиспансера в София, която пламна в края на декември предходната година. Ще се извършат строително-монтажми действия. По предварителни планове ремонтът ще коства към 3 млн лева "Всички пациенти са добре, обезпечено е тяхното лекуване ", сподели здравният министър и акцентира, че при пожара не е имало потърпевши пациенти.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР