Здравният министър Асена Сербезова прие контактна група за преговори, излъчена

...
Здравният министър Асена Сербезова прие контактна група за преговори, излъчена
Коментари Харесай

Здравният министър се срещна с протестиращи и депутати от Възраждане

Здравният министър Асена Сербезова одобри контактна група за договаряния, излъчена от протестиращите през днешния ден пред Народното събрание против " зеления документ " и включваща и депутати от уредника на митинга Политическа партия " Възраждане ". Преди това огромна част от протеста пред Народното събрание се реалокира пред постройката на министерството на опазването на здравето и площада на църквата " Света Неделя ", блокирайки придвижването в региона. Този път протестиращите бяха мирни и и молиха към полицаите, охраняващи министерството, да смъкват шлемовете в символ на взаимност, а техни водачи приканиха ако бъдат видяни " провокатори с камъни или с бутилки " измежду множеството да се подават сигнали към полицията. 

Протестът, проведен от партия " Възраждане ", който стартира в 12 часа на обяд, би трябвало да завърши в 18 часа. Около 13:30 ч. протестиращите се пробваха да щурмуват Народното събрание, даже съумяха да пробият полицейския кордон и да удрят по вратите на централния вход на постройката. Опитът им да влязат вътре обаче не се реализира.

Около 15:00 часа имаше още един опит да се щурмува Народното заседание като стачкуващите се реалокираха от парадния към страничния вход. Напрежението още веднъж ескалира и протестиращите започнаха да блъскат униформените, съумяха да пробият полицейския кордон, който се намира в градинката сред постройката на Народно събрание и Софийския университет и на няколко места съумяха да отстранен и металните ограждения. 

Осем са потърпевшите при конфликтите служители на реда, съгласно нова информация от Министерство на вътрешните работи. Четирима от тях са с натъртвания в региона на ребрата. Двама имат болки в региона на ребрата и един в региона на корема. Един еднообразен е получил зной по време на притискането от тълпата.

Вътре в постройката на Народното събрание депутати от партия " Възраждане "  се пробваха да освободят централния вход на Народното събрание, с цел да влязат представители на протестиращите жители. Зам.-председателят на Народно събрание Кристиян Вигенин, който замества болният от Covid-19 Никола Минчев, обаче отхвърли те да бъдат позволени в постройката. А Националната работа за защита барикадира входовете на Народното събрание от вътрешната страна с маси. 

" Ако ние продължаваме да постановяваме нови ограничавания, документи и дискриминационни ограничения ще стигнем до такава степен, че ще съсипем тотално нашата стопанска система, ще станем още по-бедни ", разяснява депутатът от " Възраждане " Ангел Георгиев.

" Уважавам извънредно доста правото на митинг на всички хора, само че не разбирам за какво хората би трябвало да влизат в Народното събрание, като го разбият, в случай, че имат вътре депутати и те могат да изкажат тяхната позиция ", сподели Ивайло Мирчев от Демократична България. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР