Здравният министър Асена Сербезова обвини в саботаж и поиска обяснения

...
Здравният министър Асена Сербезова обвини в саботаж и поиска обяснения
Коментари Харесай

Сербезова обвини софтуерна фирма в саботаж на електронните направления

Здравният министър Асена Сербезова упрекна в бойкот и изиска пояснения от една от фирмите, поддържащи медицинския програмен продукт поради продължаващи трети ден неуредици с издаването на електронни посоки и други документи в извънболничната помощ. От 1 юни по проект бяха цифровизирани напълно документите в извънболничната здравна помощ – посоки, амбулаторни листове и регистрация на медицинските прегледи. Оказа се, обаче, че работата на доста персонални лекари и експерти е блокирана поради проблеми със софтуерния им артикул “Хипократ “ на компанията “Контракс “, която не е направила нужните настройки за прекосяването към напълно електронен режим на работа.

На 1 юни медиците в редица градове на страната осъмнаха без да могат да одобряват и изпращат пациенти с електронни посоки нито към експерти, нито в лабораториите. Идентична бе обстановката при издаване на посоки за лекарски комисии и болнични листи, като проблемите не престават и до момента.

“От 1 юни, към този момент трети ден, е в ход издаването на електронните посоки. Трети ден български жители не могат да получат нужните им посоки за прегледи и проучвания. Недопустимо е поради една компания, снабдител на програмен продукт, която е неглижирала процеса по въвеждането на този тип електронна здравна услуга, пострадали да са жители и лекари”, съобщи в петък здравният министър Асена Сербезова в своя позиция по създалия се проблем. Тя напомни, че две години доставчиците на програмен продукт са обучавани, с цел да са подготвени на 1 юни 2022 година да започват модулите за електронно направление.

“Въпреки това “неразбрали “ не липсват – може би тъй като упованията им са били Министерството на здравеопазването да отсрочи старта на е-направление, което се е случвало неведнъж през годините – изключително във връзка с електронното здравеопазване”, разяснява Сербезова.

Тя даже заподозря злоумишлени дейности и насърчи засегнатите страни да търсят правата си по правосъден ред: “За мен като министър на опазването на здравето фактът, че законодателят не е планувал никакъв механизъм за наказания по отношение на тези, които саботират процеса на електронизация , е недопустим. Не може за толкоз основен детайл в нашата здравна система, какъвто са направленията за прегледи или проучвания, да се разчита само на положителната воля на частни субекти. Затова ще упорствам и ще намерим тези законови механизми, които да глобяват сходна безнаказаност .

Ще поддържа всички съсловни организации и жители, които ще потърсят правата си по правосъден път поради ограничавания им през последните два дни достъп до опазване на здравето – по причина “неразбрали “ частни субекти”.

Сербезова дава на компанията период най-късно до понеделник, 6 юни, да отговори за създалата се обстановка и благодари на останалите, които са подходили отговорно.

Извинение и намек за пари

Междувременно ръководителят на управителния съвет на “Контракс “ АД Йордан Йорданов изпрати писмо до Българския лекарски съюз, в което сервира извинения за породените неудобства.

“Контракс “ е една от компаниите със значителен дял в осъществяването на откъслечни планове в областта на електронното опазване на здравето до момента и даже трябваше да извършва част от дейностите по Националната здравноинформационна система (НЗИС) преди страната да реши да приключи договорите си с частните компании и да разпореди цялата активност на държавната “Информационно обслужване “. Същевременно “Контракс “ поддържа софтуерите на половината персонални лекари в страната – към 2000 от общо към 4000, както и на 1000 експерти от извънболничната помощ .

“Като най-голямата компания в този сегмент, осъзнаваме голямото значение на вярната работа над медицинските софтуерни артикули. Специалистите ни работят непрекъснато за бързото разрешаване на всички зародили проблеми. Не можем да не отбележим обстоятелството, че проблемите с отчитането към НЗИС се вземат решение в границите на деня”, съобщи Йорданов в писмото си до БЛС.

“Не на последно място желаеме още веднъж да сложим въпроса с неналичието на финансиране от страна на страната в лицето на Министерство на здравеопазването и НЗОК за развиване на софтуерните артикули за здравните чиновници за сметка на централните системи на здравните ведомства. Това принуждава компаниите-разработчици независимо да финансират развиването на медицинските софтуери, а увеличението на абонаментните такси е сложен развой и не може да покрие вложенията. Неколкократното слагане на този проблем до момента не е довело до разрешаването му”, съобщи Йорданов.

От думите му на процедура излиза наяве, че зад казуса стои искане за финансиране с публичен запас на софтуерите на медиците от извънболничната помощ. Лекарите от извънболничната помощ, обаче, са със статут на еднолични търговци и като частници те се финансират единствено от направеното по линия на НЗОК. Затова, сходно на аптеките, поддръжката на софтуерите им, заплащането на наемите, покупката на защитни средства и така нататък постоянно е било напълно за тяхна сметка.

Йорданов твърди, че се работи с цялостна готовност за премахване на проблемите.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР