Здравният министър Асен Меджидиев изтъкна, че инициативата за спешна помощ

...
Здравният министър Асен Меджидиев изтъкна, че инициативата за спешна помощ
Коментари Харесай

Асен Меджидиев: До края на м. септември ще имаме първия медицински хеликоптер

Здравният министър Асен Меджидиев посочи, че самодейността за незабавна помощ по въздух не е партиите от предходното постоянно държавното управление, а е на президента, който е положил големи старания това да се случи.

 

 Асен Меджидиев уточни, че две публични поръчки до този миг са се провалили, тъй като експертизата за правенето им е била ниска. Той посочи, че като част от служебно държавно управление няма доста пълномощия и не може да направи доста. Меджидиев сподели, че доста от компаниите не са кандидатствали тъй като характерностите на публичните поръчки са били слаби. Очаква се през месец февруари да бъде пусната нова социална поръчка с действителни параметри, която ще е направена от специалисти в тази област.

 

Асен Меджидиев уточни, че реализацията на Детската болница е била " замразена " по времето на ръководството на Продължаваме промяната. Меджидиев посочи приноса на Радев, който по думите му е държал този план да стартира навреме. Теренът за градежа е в Горна Баня.Неговото почистване ще стартира след 15 дни. Здравният министър уточни, че не може да се конкретизира по кое време ще бъде приключена детска болница, макар че е народен приоритет.

 

Асен Меджидиев сподели, че липсват фрагменти в РЗИ-тата. Служителите са били пред стачка. През м. декември над 4 милиона лева са отпуснати за заплати, т. е. 30% нарастване в РЗИ и в системата на Спешната помощ. Меджидиев открои, че има проблем с издаването на ТЕЛК-решенията. Следващата седмица той планува среща на национално и районно равнище, с цел да се форсира и усъвършенства процесът, тъй като има пропуски в процеса, изтъкна  министърът посочи. Според него е значимо да се не бавят изплащането на пенсиите и ТЕЛК-решенията. Като проблем той открои дребното фрагменти, които нямат предпочитание да работят поради ниското възнаграждение. Необходимо е то да се промени, тъй като в този момент е 40 лева на решение. 350 000 лева са дадени за превод на решения, които идват от чужбина и належащо да се потвърдят в страната ни.  

 

Асен Меджидиев открои, че е належащо и реализацията на здравна промяна, тъй като в Европейската инструкция е заложена развиването на повече профилактиката, предварителна защита и доболничната помощ. Меджидиев разяснява тематиката с изчезналите медикаменти. Според него ситуацията е овладяно, тъй като към този момент има съответните доставки. В Европа има дефицит на медикаменти и антибиотици. Меджидиев уточни: „ Здравеопазването не е в толкоз неприятно състояние “, посочи приноса на тези преди него. Възможно е да има дефицит на избрани медикаменти, само че това е времето.  

 

Здравният министър сподели, че чака да бъде заобиколена имунизацията, която на този стадий не се постанова, тъй като Ковид-19 протича леко и без затруднения. Той бе безапелационен: " Силно се надявам да не се върне патологията на Ковид-19. " Меджидиев сподели, че са бракувани милион и 300 дози ваксини за Ковид-19. Страната ни чака финансова отплата за тях, тъй като тези пари могат да оказват помощ на детското опазване на здравето. Германия е подкрепила позицията на страната ни.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР