Здравните власти в София подготвят почвата за нов локдаун заради

...
Коментари Харесай

София се готви за нов локдаун в края на седмицата, очаква се и силна съпротива

Здравните управляващи в София приготвят почвата за нов локдаун поради доста бързо влошаващите се индикатори на епидемията, стана ясно във вторник. Молове, заведения за хранене, фитнеси детски градини и учебни заведения в София и региона евентуално ще бъдат затворени, ще се спре и провеждането на културни мероприятия, разгласи шефът на РЗИ - София, Данчо Пенчев след среща с министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов, кмета Йорданка Фандъкова и шефовете на столични лечебни заведения. Точни периодите още не са конкретизирани, само че стана ясно, че евентуално ограниченията ще бъдат въведени в края на седмицата, с цел да не е " от през днешния ден за на следващия ден ", за интервал от най-малко две седмици.

До това решение се стигна макар досегашните нереалистични уверения на ръководещите, че епидемията е под надзор и здравната система може да се оправи с растежа на случаите. Много от лечебните заведения в столицата обаче към този момент са покрай тавана на потенциала си. По-рано денем РЗИ подреди на лечебните заведения в София да усилят леглата за пациенти с CОVID-19 с още 20%, въпреки в доста от тях към този момент да бяха взети ограничения за преустрояване. Вече 50% от всички кревати на болничното заведение " Св. Анна " да вземем за пример са отделени за коронавирус пациенти и те за заети на 102% по данни от здравното заведение.

Решението за частичния локдаун следва да се удостовери и по-късно през днешния ден от софийския щаб за надзор на пандемията. Няма да е изненада обаче, в случай че то още веднъж е предпоследно. Съпротивата на обществото и бизнеса към ограниченията към този момент е доста огромна. За отминалите десетина дни здравните управляващи и ръководещите пък надминаха всички свои върхове по непредвидимост и коренна смяна на позициите си. До последно те и отричаха да има потребност от нови ограничения и твърдяха, че епидемията е под надзор, което пък ускорява още повече недоверието в решенията и дейностите им в този момент.
Днес епидемията е под надзор, на следващия ден не е...
Само ден по-рано, в понеделник, кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи решително пред БНР, че не се постанова да бъдат въведени по-строги противоепидемични ограничения, отвън разпоредените предходната седмица - заведенията да работят до 22 ч, а учениците от 5 до 12 клас да се образоват отдалечено. Неприсъствено образование за по-големите възпитаници вкараха и множеството регионални щабове, защото това е една от доста дребното рестрикции, които не срещат толкоз остра опозиция в обществото сега.

Местните управляващи в действителност бяха горещо насърчени от здравния министър да вземат ограничения на локално равнище. Но в това време през вчерашния ден министър Ангелов издаде заповед, с която се позволяват изключения от възбраната за присъствени образователни занятия за учениците от 5 до 12 клас при съблюдаване на график за ротация на класовете.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР