Здравните власти в Непал са в състояние на повишена бдителност

...
Здравните власти в Непал са в състояние на повишена бдителност
Коментари Харесай

Епидемия от Денга в Непал, болен е и министърът на селското стопанство

Здравните управляващи в Непал са в положение на нараснала зоркост откакто в страната се популяризира зараза от денга - рискова зараза, породена от едноименния вирус, който се предава от комари, съобщи ДПА.

До вторник са регистрирани 2559 инфектирани в страната. Четирима от тях са умряли, в това число и мъж в столицата Катманду. Сред заболелите се оказал и министърът на селското стопанство на страната Чакрапани Ханал. Той е настанен в частна болница, заяви неговият представител.

Правителството е изпратило незабавна директива до всички локални здравни администрации да бъдат нащрек. Наредено е да бъдат постоянно почиствани всички обществени места и най-много да се вземат ограничения против комарите.

Очаква се епидемиологичният гърмеж да продължи до края на дъждовния сезон идващия месец.

Денгата е позната и като "трошаща костите " тресчица, защото човек изпитва толкоз мощна болежка, че има възприятието, че костите му се трошат. Някои от признаците на заболяването са тресчица, главоболие, обрив по кожата, наподобяващ на дребна шарка, болки в мускулите и ставите. При някои хора денгата може да премине в една от две животозастрашаващи форми - хеморагична тресчица, причиняваща кървене, и шоков синдром на денга, който води до рисково ниско кръвно налягане.

Няма ваксина, която да защищава ефикасно от вируса денга. Важно е човек да се пази от ухапвания на комари и да лимитира броя на ухапванията. Препоръчват се и понижаване на местообитанията на комарите и ограничения за понижаване на броя им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР