Здравните власти в германската провинция Бавария обявиха, че имат случай

...
Здравните власти в германската провинция Бавария обявиха, че имат случай
Коментари Харесай

Китайският вирус доказано се появи в Европа, почва евакуация на чужденци от Ухан

Здравните управляващи в немската провинция Бавария оповестиха, че имат случай на инфектиран от ковид от Ухан, който не е пътувал до Китай, а е прихванал заболяването от китайски сътрудник, написа БГНЕС, базирайки се на Deutsche Welle.
Смята се, че това е първия случай на предаване на евентуално смъртоносния вирус от човек на човек в Европа. Досега в България имаше подозрение за един разболял се, само че той беше диагностициран във ВМА със сезон грип - въпреки всичко е под наблюдаване за 2 седмици, колкото е оптималният инкубационен интервал на заболяването.
Заразеният в Бавария прихванал вируса от китайка, с която били на образование, проведено от компанията, за която работят. Заразеният е 33-годишен мъж от градчето Старнберг на към 30 километра южно от Мюнхен. Заразил се е от 23-годишна китайка от Шанхай, която почнала да демонстрира признаци на заболяването чак когато се качила на аероплан за родината си. Смята се, че е била инфектирана от родителите ѝ, които са от покрайнините на град Ухан, откъдето потегли коронавирусът.
Хората, които са били в непосредствен контакт с двамата инфектирани, са предизвестени за възможната заплаха и са под наблюдаване дали ще покажат признаци на болестта.
Здравните управляващи в Бавария разпространиха послание, в което се споделя, че инфектираният 33-годишен мъж е изолиран, а заплахата за жителите на Бавария е дребна. Българска национална телевизия обаче оповестява, че има и нови случаи - с този мъж са общо четири.
Досега за регистрирани към 50 случая на вируса отвън Китай, в това число няколко в Европа. В общият случай, това са хора пътували до Китай и заразили се там. Само в няколко случая става дума за хора, които са били инфектирани от родственици.
Случаят в Бавария е необикновен, тъй като става дума за заразяване при липса на близки връзки сред двамата. Властите оповестиха, че ще открият гореща телефонна линия, на която жителите ще могат да споделят паниките си или да зададат въпроси.
Министърът на опазването на здравето на Германия Йенс Шпан увери, че страната е добре готова за битката с възможна заразна болест.
Евакуация
Първият аероплан с 200 японци, които са поискали евакуация от китайския град Ухан, към този момент излетя към Япония, написа английският вестник The Guardian.
Редица страни започнаха да изтеглят своите жители, откакто Ухан стана център на болестта с нов, евентуално гибелен вирус. Япония разгласи, че общо 650 техни жители са поискали да бъдат евакуирани.
Два френски самолета ще извозват жители на Европейския съюз, които желаят да изоставен града. Южна Корея също е измежду страните, които оповестиха, че са организирали чартърни полети за свои жители, блокирани в инфектирания град.
Канада сподели, че 126 техни жители живеят в Ухан и към момента се преценя по какъв начин да се работи. Отава не изключва да изиска от други страни да натоварят канадците на чартърните полети за евакуация.
Австралийските жители, които бъдат евакуирани от китайския град Ухан, няма да бъдат позволени на в континентална Австралия, а ще бъдат закарани на дребен остров, оповестява австралийската телевизия 9News.
Самолети ще извозят австралийците, които желаят да се изтеглят от града в центъра на болестта с нов вирус и ще ги откарат на остров Рождество в Индийския океан. Там евакуираните ще останат под карантина 14 дни, с цел да е несъмнено че няма да донесат болестта на континента.
Рождество е дребен остров на повече от 1500 километра от Австралия. Той е задморска територия на страната и се намира по-близо до крайбрежията на Индонезия. Населението му е под 2000 души.
Смята се, че във Ухан има към 600 австралийци. Приоритет при евакуацията ще се дава на възрастни хора и млади фамилии с деца.
Нова Зеландия разгласи, че са се разбрали с управляващите в Канбера евакуираните техни жители също да бъдат карани на остров Рождество.
Ухан е мощно изолиран, като са спрени влаковете, междуградските рейсове и над автомобилния трафик се упражнява непоколебим надзор.
Нови ограничения в Китай
Градските управляващи в китайската столица Пекин ще постановат тежки санкции на аптеките, които са повишили цените на хирургическите маски, осведоми РИА Новости.
Предвижда се на спекулантите да бъдат глобявани с 3 милиона юана, което е към 430 хиляди щатски $.
В последните 5 дни вървят постоянни инспекции дали някой злоупотребява с цените на маските, които се търсят доста поради вируса от Ухан. Проверяват се също по този начин цените на други артикули, свързани с предотвратяване от болестта, като дезинфектанти и друго защитно облекло.
Досега са регистрирани 31 нарушавания на ценовата политика, споделят управляващите в Пекин. Един от най-драстичните случаи бил с аптека в региона Фънтай, която повишила цената на защитните маски 6 пъти.
В магазините и аптеките в многомилионната столица още от предходната седмица се следи дефицит на маски, които хората всеобщо купуват, с цел да се предпазят от вероятно заразяване.
Какво би трябвало да знаем за новия вирус - припомнете си в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР