Здравните власти съветват да обмисляме добре пътуванията си, ако сме

...
Здравните власти съветват да обмисляме добре пътуванията си, ако сме
Коментари Харесай

Морбили в Европа: Медици призовават родителите да не пътуват с децата си извън България

Здравните управляващи поучават да обмисляме добре пътуванията си, в случай че сме с малко дете. Причината - рекордният брой на заболели от морбили деца в Европа.
Снимка: btvnovinite.bg
Броят на заболелите през последните години се усилва - през 2016 година те са малко над 5 000, през 2017 година са близо 24 000, а за първите 6 месеца на тази година – 41 000.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-засегнати са 7 страни – Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия, Украйна. Във всички тях има смъртни случаи, а болните надвишават 1000 във всяка от страните.

Най-тежка е обстановката в Украйна - за първата половина на тази година болните са 23 000, което е половината от всички в Европа. Най-много смъртни случаи има в Сърбия - 14 от общо 37 за континента. Причините са разнообразни - от неприятни здравни системи, през проблеми с доставките на ваксини до засилващите се антиваксинални придвижвания, споделят специалисти.
Родители на митинг против наложителната имунизация Жителите на Варна желаеха тя да стане пожелателна
Първата ваксина против морбили у нас се слага на 13 месеца, по тази причина медиците поучават бебетата под една година да не напущат страната.

„ Когато не имунизираме детето си, освен подлагаме на риск най-скъпото ни, подлагаме на риск и други деца, и възрастни - неимунизирани ", сподели доктор Георги Миндов, общопрактикуващ доктор

" Изводът е един - натрупаш ли неимунен контингент, рано или късно внасяш вируса и предизвикваш зараза. Факта, че в Европа за половин година умират над 40 деца от заболяване, което може да бъде предотвратено с ваксина, е неприличен ", разяснява доктор Ангел Кунчев, гл. държавен здравен контрольор
България към този момент стои добре на картата на Европа - на 90% от децата са с сложена ваксина при рекомендации на Световната здравна организация (СЗО) за 95%. Има 8 случая на морбили тази година, без да се стигне до разгръщане на болестта.
Снимка: btvnovinite.bg
Заради взрива на болестта, здравните управляващи у нас са поискали на сезонните служащи от Украйна, която е най-рискова, да се желае документ за направена имунизация. СЗО приканва за отговорност на всички равнища.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР