Здравните власти съобщиха, че на аптеките на дребно в САЩ

...
Здравните власти съобщиха, че на аптеките на дребно в САЩ
Коментари Харесай

САЩ разширяват достъпа до хапчета за аборт


Здравните управляващи оповестиха, че на аптеките на дребно в Съединени американски щати ще бъде позволено да продават хапчета за аборт - стъпка, която може доста да разшири достъпа до процедурата след миналогодишното знаково решение на Върховния съд, което анулира федералните права за аборт.

Регулаторните промени, оповестени от Администрацията по храните и медикаментите (FDA), значат, че мифепристонът, който е първото от двете медикаменти, употребявани за спиране на бременността, ще бъде наличен в локалните аптеки в щатите, в които абортът е позволен.

За приемане на хапчетата, които до момента се предлагаха единствено от няколко аптеки за поръчки по пощата или от сертифицирани лекари и клиники, ще е належащо лекарско наставление.

Търсенето на хапчета за аборт набъбна, откакто през юни предходната година доминираният от консерваторите Върховен съд постанови историческо решение, с което анулира решението по делото " Роу против Уейд " от 1973 година, гарантиращо в продължение на половин век правото на дамите на аборт.

Експертите настояват, че хапчетата за аборт към този момент се употребяват при повече от половината процедури за спиране на бременност в Съединени американски щати и че след спорното решение на Върховния съд те от ден на ден се трансформират във фокус в политическата и правната борба за правото на аборт.

Аптеките ще би трябвало да получат документ, с цел да отпускат лекарството, а пациентите ще би трябвало да попълнят формуляр за единодушие.

Решението на FDA беше приветствано от Американския съюз за цивилен свободи.

" Щастливи сме, че FDA усили достъпа на аптеките до това безвредно и дейно лекарство, облекчавайки една от ненужните тежести на организацията върху пациентите с мифепристон ", съобщи Джулия Кей от Проекта за репродуктивна независимост на ACLU.

Марджъри Даненфелзер, президент на организацията срещу абортите Susan B. Anthony List, жигосах решението.

" Администрацията на Байдън за следващ път потвърди, че цени облагите на промишлеността за аборти пред сигурността на дамите и живота на неродените деца ", сподели Даненфелзер в изказване.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР