Здравните власти са взели решение да се ограничи броят на

...
Здравните власти са взели решение да се ограничи броят на
Коментари Харесай

Ограничават болниците с новите лекарства за онкоболни пациенти

Здравните управляващи са взели решение да се ограничи броят на лечебните заведения, на които ще се дават новите медикаменти за онкоболни пациенти. Това настояват пред Дарик лекари от страната, които разполагат с документ, съгласно който следенето на резултата от лекарство против рак на белия дроб ще се реализира единствено в 7 лечебни заведения у нас.
От Националния съвет по цени и реимбурсиране обясниха за Дарик, че не става въпрос за някаква рестриктивна мярка, защото за всяко ново лекарство има обособен лист от лечебни заведения, в които то може да бъде проследявано. От друга страна имало опция и самият лист да бъде променян при нужда.
Според решение на здравните управляващи молекулите за онкоболните ще се дават единствено на избрани лечебни заведения. Така да вземем за пример нова молекула против рак на белия дроб ще се наблюдава единствено в Онкологичната болница, "Царица Йоанна ИСУЛ ", "Софиямед ", "Сити Клиник ", "Свети Георги " в Пловдив, "Св. Марина " във Варна и "Георги Странски " в Плевен. Това е регламентирано в документ, с който Дарик разполага.
Мярката се явява притеснителна за лекарите, работещи в лечебни заведения отвън този лист. В коментар по тематиката ръководителят на Националния съвет по цени и реимбурсиране проф. Николай Данчевобясни, че става въпрос за решение, взето със съдействието на лекари и национални консултанти, което обаче не съставлява никаква рестрикция, защото описът можело да бъде променян.
"За лечебните заведения сме се съветвали с националните консултанти, защото става въпрос за медикаменти най-вече в онкологията. Още нещо - откакто дадената компания получи информацията, в кои лечебни заведения ще се наблюдава нейната терапия, има право да възрази. Примерно, тя може да добави, че по нейно мнение в дадена болница има доста положителни експерти и тази болница да бъде добавена ", обясни той.
"Става дума за медикаменти, които са включени неотдавна. И, когато те са минавали оценка на здравните технологии, са заявили, че таргетната популация е от порядъка на 10-15 души. Вие по какъв начин го виждате да разгадаем при една популация от 15 души в следенето да вземат участие всички лечебни заведения? То би трябвало да бъде осъществявано във лечебните заведения, които имат най-хубавите фрагменти за тази работа и най-хубавата инсталация, която дефинира даден пациент дали е подобаващ за обещано лекарство или не ", разясни още проф. Николай Данчев.
В умозаключение проф. Данчев добави, че за всяко ново лекарство описът с лечебни заведения е друг, като за някои от молекулите в него попадат 10 и повече лечебни заведения.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР