Здравните инспекции ще предоставят на личните лекари информация за всички

...
Здравните инспекции ще предоставят на личните лекари информация за всички
Коментари Харесай

Последно от МЗ: Джипитата могат да издават болнични за прибиращите се от рискови точки

Здравните инспекции ще дават на персоналните лекари информация за всички хора, на които е предложена карантина в домашни условия и се връщат от рискови точки като Китай и Италия. Това ще става въз основа на попълнените от жителите анкетни карти на сухопътните ни граници и летищата. Това ще е гаранция за пред персоналните лекари, че тези техни пациенти в действителност се връщат от страни с разпространяване на ковид и това ще им дава съображение да им издадат болничен лист.

С това напътствие излезе в четвъртък Министерството на здравеопазването, откакто от началото на седмицата разнообразни представители на властта излъчват разнопосочни сигнали по какъв начин ще се действа и това предизвика комплициране измежду персоналните лекари.

Така персоналните лекари ще могат да издават болнични за карантина и на здрави хора, които се прибират от страни с разпространяване на заболяването.

Това важи единствено за здравноосигурените, които имат и персонален доктор. Част от потока от прибиращите се сега от Италия обаче е от хора, които не живеят трайно у нас и надлежно нямат персонален доктор, т.е. не могат да разчитат и на болничен и обезщетение от Национален осигурителен институт.

За издадения болничен лист работещите хора би трябвало да уведомят своя шеф в законовия двудневен период. Болничният лист може да бъде получен от общопрактикуващия доктор и възложен на работодателя след приключването на карантината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР