Здравни служители в управляваната от Хамас Ивица Газа казват, че

...
Здравни служители в управляваната от Хамас Ивица Газа казват, че
Коментари Харесай

„Ал Шифа се превърна в масов гроб“, каза директорът на болницата в Газа пред FRANCE 24

Здравни чиновници в ръководената от Хамас Ивица Газа споделят, че всички лечебни заведения в северната част на палестинския анклав към този момент не работят, защото Израел продължава офанзивата си против ислямистката формация. FRANCE 24 беседва с ръководителя на болничното заведение Ал Шифа за отчайващата обстановка в най-голямото здравно заведение в Газа, което се трансформира във фокус на петседмичната война.

Израелски танкове бяха струпани покрай портите на болничното заведение Ал Шифа в град Газа във вторник, ден откакто здравни чиновници в обсадения анклав споделиха, че последните медицински заведения в северната част на Газа са „ излезли от работа “ заради дефицит на електричество и продължаващи боеве.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън притисна Израел да отбрани болница Ал Шифа на фона на известия за прибързано родени бебета, умиращи заради липса на електричество, с цел да задвижват инкубаторите си. Израел упреква бойците на Хамас, че употребяват тунели под болничното заведение като команден „ възел “, дейно ангажирайки болните и ранените като живи щитове. Хамас отхвърля обвиняването.

Щракнете тук за нашето отразяване онлайн на войната Израел-Хамас

Арабският канал на FRANCE 24 беседва с шефа на болничното заведение Мохамед Абу Салмия в понеделник по отношение на все по-тежка обстановка в Ал Шифа, където стотици пациенти остават блокирани, доста от които са в сериозно положение, дружно с хиляди цивилни, разселени от седмици на бомбардировки.

Хамас разгласи, че всички лечебни заведения в Северна Газа не работят. Каква е обстановката в Ал Шифа?

Сега, когато всичко тук се разпадна, към този момент не можем да приказваме за болница. Има единствено стени, в които хората могат да умрат, тъй като не могат да получат лекуване. Това е всеобщ гроб. От тази заран други седем души са умряли поради неналичието на О2. Трима починаха в реанимация, а още един в операционна. Всяка минута, в която това продължава, рискува броят на жертвите да се усили.

Нашият медицински личен състав не е в положение да обезпечи никакви грижи за пациентите, за ранените, за децата, без значение от положението им. Ал Шифа е без електричество, вода и О2. В момента едно малко момиченце със сърдечно заболяване се бори всяка минута за живота си, тъй като към този момент не можем да му осигурим О2. Видях го с очите си и в случай че към момента имахме интернет, щях да разпратя видеата на това момиченце на целия свят. Всичко е в застой, даже кръвната банка на болничното заведение не работи. Никой ранен или болен човек, нуждаещ се от кръв, не може да я получи.

Каква е обстановката със сигурността към болничното заведение? Поразено ли е от бомбардировката?

Тази заран няма директни попадения, само че кардиологичното поделение беше ударено през вчерашния ден. Предишните дни бяха ударени още реанимация и АГ отделения. Днес имаше масирана бомбардировка до болничното заведение, която е обградена от танкове. Никой не може да излезе или да влезе в постройката. Някои от разселените са пробвали шанса си, само че са попаднали под обстрел. Тук има съвсем 5000 души, може и повече. Цели фамилии са се приютили в коридорите на болничното заведение и се оказват обсадени като нас. Те са в доста сериозно състояние, без храна и питиета. Някои са се разболели тук. Децата страдат от стомашно-чревни болести и са обезводнени, а възрастните хора са лишени от антихипертензивни медикаменти. Някои са умряли вследствие на това.

Недохранени, заболели и уплашени: Бременните дами в Газа са изправени пред „ немислими провокации “

Израелската войска упреква Хамас, че блокира достъпа на болничното заведение до 300 литра на гориво. Можете ли да коментирате обвиняванията?

Целият свят приказва за тези 300 литра гориво, които биха поддържали нашите генератори единствено за половин час. Светът е не запомнил съвсем 12 000 убити, 30 000 ранени и закононарушенията, осъществени против болничното заведение Ал Шифа, чиито пациенти са изложени на смъртен риск. Не сме отказали 300-те литра гориво. Ние предложихме те да бъдат канализирани посредством Международния червен кръст или друга интернационална организация. Ние сме подготвени да приемем всяка помощ, която идва посредством Международния червен кръст или е подадена в безвредна зона от окупационните сили [Бележка на редактора: израелската войска, ситуирана в линията Газа]. Не мога просто да изляза с кола за спешна помощ в два през нощта, посред въздушни бомбардировки и 300 танка, и да пожертвам живота на моя водач на кола за спешна помощ, с цел да донеса гориво, което ще стигне единствено за половин час и няма да направи нищо, с цел да облекчи глада.

Споменавате Международния червен кръст. Доколко можете да координирате с филантропични организации?

Има известна съгласуваност, само че, почтено казано, не по въпроса с 300-те литра гориво. Например, поддържаме връзка с Международния червен кръст за погребението на жертвите. Повече от 100 и петдесет тела сега се съхраняват в Ал Шифа. Вчера се свързахме с Международния червен кръст за това. Дадоха ни зелена светлина по-рано през днешния ден, само че час по-късно ни споделиха да не мърдаме, защото ще бъдем изложени на бомбардировка. Телата към момента лежат в двора на болничното заведение и миризмата на гибел е почнала да се популяризира измежду ранените и разселените. [Бележка на редактора: във вторник сутринта шефът на болничното заведение сподели пред AFP, че личният състав е почнал да погребва мъртвите в „ всеобщ гроб “].

Израелската войска споделя, че е отворила евакуационни коридори, с цел да разреши на разселените да изоставен безвредно болничното заведение. Защо не се употребяват?

Лъжа е. Иска ми се да имахме интернет, с цел да мога да изпратя видеозаписи от този кулоар, който е обсипан с тела. Искаме да се измъкнем отсам, както и ранените и разселените фамилии, само че желаеме това да се случи безвредно, посредством предпазени коридори към сигурни убежища, където ранените могат да получат здравна помощ. Не желаеме нашите пациенти и ранени да бъдат изоставени по пътя. Повечето от нашите пациенти са претърпели коремни процедури, интервенции на главата и сърцето или ампутации. Настояваме за безвредни коридори и коли за спешна помощ за пациентите, защото съвсем 400 от 650 в болничното заведение не могат да се движат. Това е, което желаеме.

Тази публикация е приспособена от оригинала на френски език.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР