Здравни работници изоставили болна жена на стълбите на кметството във

...
Здравни работници изоставили болна жена на стълбите на кметството във
Коментари Харесай

Здравни работници оставили болна жена на стълбите на кметството

Здравни служащи изоставили болна жена на стълбите на кметството във врачанското село Добролево, твърди кметът на обитаемото място Илиян Буковски пред Дарик. Той изясни, че 34-годишната жена има психологично заболяване. От Центъра за психологично здраве–Враца, където пациентката е била настанена, обясниха, че положението ѝ не било толкоз тежко и пред кметството имало кой да я посрещне. Кметът на селото обаче твърди, че лелята на дамата е пристигнала чак откакто той ѝ се е обадил, тъй като е схванал, че дамата е оставена сама на стълбите от двамата здравни служащи, които я придружавали.
Вчера следобяд пред кметството в село Добролево стопира бус, от който двама души изнасят болна жена и я оставят на стълбите. Хората от селото я познават и знаят, че има психологично заболяване и постоянно лежи в лечебно заведение във Враца. Управителката на Център за психологично здраве в регионалния град доктор Надя Иванова описа, че 34-годишната жена е оставена от здравните служащи на собствен родственик. " Оставили сме я, откакто някой я е прибрал. Ако никой не я беше прибрал, щяхме да я докараме назад. Един пациент е изписан и откакто се изпише от лечебното заведение, като се дехоспитализира, си отива у дома. Този пациент няма настойници, не е подложен под забраняване, той не е лишен от цивилен права. В момента, в който той пожелае да си отиде, ние не можем да нарушим правата му и сме длъжни да го пуснем. Тя от дълго време има предпочитание да си върви, само че околните ѝ в продължение на 15 дни не ни подвигат телефона ", сподели Иванова.
Кметът на селото Илиян Буковски обаче твърди друго. По негови думи дамата е оставена на стълбите сама и никой непосредствен не я е чакал, защото роднините и не желаят да я гледат. " На мен ми се обадиха жителите, които са останали разочаровани от отношението на лицата. Мъж и жена са я докарали и оставили на стълбите. Питат ги " Какво желаете? ", а те: " Изписана е, за нас към този момент е здрава и кметът да вземе ограничения ", твърди Буковски.
Буковски споделя, че от Центъра са пробвали да изпратят дамата с рейс, само че защото буйствала им се е наложило да я докарат персонално. В последна сметка я прибира нейната вуйна, само че единствено тъй като кметът и се е обадил и ѝ е споделил, че 34-годишната жена е изоставена на стълбите и няма къде да отиде. Според доктор Иванова нарушавания на разпоредбите няма, а болната жена не е в чак толкоз тежко положение. " Твърдя, че в тази ситуация сме създали повече в сравнение с изобщо се чака от нас да създадем за пациент, който е лекуван и изписан от болница. Не е влошено здравословното ѝ положение, откакто сме я изписали и което е в нашата подготвеност ние сме го създали ", сподели доктор Иванова.
Директорът на Дирекция " Социално подкрепяне " -Враца Мария Търнавска обаче твърди, че оставената жена има потребност от помощ и грижи и не би могла да се оправя сама. Търнавска споделя, че дамата не е съответна, а сътрудниците ѝ в Бяла Слатина не са получили сигнал от Центъра за психологично здраве, че съществува човек без близки и родственици, които да поемат развъждането му и не е търсено подпомагане за настаняване на този човек в каквато и да е услуга.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР