Здравни инспектори установиха завишени нива на радиация в залива Вромос

...
Здравни инспектори установиха завишени нива на радиация в залива Вромос
Коментари Харесай

50 пъти над нормата радиация в залива Вромос

Здравни инспектори откриха повишени равнища на радиация в залива Вромос край Черноморец до Бургас, заяви БНР.

В обособени сектори радиацията е до 50 пъти над нормата. Достъпът до плажа не е неразрешен, рискът за използването му е отговорност на плажуващите. Въпреки здравния риск и това лято туристи са разпънали палатки на плажната линия.

Ефектът след дълготрайно лежане на пясъка не е непосреден, само че може да се прояви след години, предизвестяват здравните управляващи. При дребните деца има заплаха и от усвояване на пясък.

Поставена е табела с информация на български и на британски, че използването на плажната линия крие риск за здравето. Очаква се от община Созопол да слагат и табела, че плажът е неохраняем.

Проблемът с нарасналата радиация на залива Вромос е от 80-те години на ХХ-ти век, когато заливът е употребен за вместилище на боклуци от медните мини. Там са съхранявани в това число и радиоактивни боклуци. Сега всяка година радиоактивният декор се следи от Регионалната здравна ревизия.

Завишаване на радиационния декор е открито през последните 2 години, съобщи шефът на РЗИ Бургас Георги Паздеров.

От Регионалната здравна ревизия са уведомили за повишените равнища на радиация на залива Вромос регионалния шеф Вълчо Чолаков и кмета на Созопол Панайот Рейзи.

Причина за нарасналата радиация на плажа е от рудодобивната активност. Рудата, добивана преди десетилетия от близката мина " Росен ", е била с високо наличие на уран. Част от отпадните води са зауствани в залива.

" Разликата в наличието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната линия във връзка с този терен по отношение на останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук е сред 5 и 50 пъти повече. Времето за полуразпад на тези радиоизотопни детайли е доста дълго, то надвишава 90-100 години ", изясни Вергиния Цанова - зам.-директор, РЗИ-Бургас.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР