Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента.

...
Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента.
Коментари Харесай

Българският лекарски съюз предлага плавно вдигане на здравната вноска, докато достигне 12%

Здравната вноска да се подвига гладко, до момента в който доближи 12 %. Това сподели пред публицисти доктор Иван Маджаров, ръководител на Българския лекарски съюз, съобщи Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Д-р Маджаров взе участие във конгрес, отдаден на фармацевтичната промишленост. По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разноските в опазването на здравето са същите каквито са в останалите европейски страни.

Дори сегашната вноска - 8 %, не е действителна поради групите жители, на които страната заплаща вноската и тя не е в цялостния ѝ размер, напомни той. Това е част от казуса, тъй като вноската не нараства, има доста освободени от нея, вкарват се и нови лечения и нови механизми за диагностика, уточни той.

България е на последно място по равнище на здравна вноска, напомни още доктор Маджаров. По думите му, в случай че се увеличи равнището на здравната вноска, това би понижило претенциите, че се постанова доплащане при оказване на здравна помощ.

По думите му казусът е и че огромна част от доплащането, което вършат пациентите, е не за новаторски лечения, а за медикаментите за кръвно налягане, за диабет, за други хронични болести.

Темата за повишение на здравната вноска ще бъде разисквана с политиците, увери доктор Маджаров и уточни, че сега " заблуждаваме себе си ", че някой ни е обезпечил всичко. Когато имаме потребност от здравна помощ, виждаме, че не ни е обезпечена неотложната помощ, не е добра незабавната помощ, тъй като всички са там, в лечебните заведения всичко " коства ", а когато обясняваме, че всичко е гратис, не оказва помощ на никой, добави той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР