Здравната реформа на министър Кирил Ананиев оцеля в Конституционния съд.

...
Здравната реформа на министър Кирил Ананиев оцеля в Конституционния съд.
Коментари Харесай

Шестима магистрати спасиха здравната реформа на Ананиев

Здравната промяна на министър Кирил Ананиев оцеля в Конституционния съд. Дванадесетте съдии се разделиха поравно - шестима поддържаха настояването на Българска социалистическа партия за оповестяване за противоконституционни на разпореждания от Закона за бюджета на здравната каса за 2019 година, а други 6 гласоподаваха срещу. Така депутатското искане беше отхвърлено, защото не събра минимума от 7 гласа. Това стана ясно от известието на Конституционен съд. Мотивите за решението още не са оповестени. 

В края на 2018 година Българска социалистическа партия нападна в Конституционен съд параграфи от преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на здравната каса за 2019 година, с които бяха изменени други 17 значими здравни закона. С тях да вземем за пример беше закрит фондът за лекуване на деца и беше основана мегаагенция за медицински контрол.

Срещу настояването на депутатите са дали своят вот ръководителят на съда Борис Велчев и съдиите Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова, Константин Пенчев, Филип Димитров и Таня Райковска. За уважаване на настояването са били съдиите Георги Ангелов (докладчик по делото), Гроздан Илиев, Надежда Джелепова, Павлина Панова, Атанас Семов и Красимир Влахов.

В настояването си депутатите написаха, че променените 17 закона нямат нищо общо с предмета на бюджета на касата. Че параграфите опонират на правилото на правовата страна. Измененията в основополагащи, структуроопределящи и всеобхватни закони би трябвало да се вършат с обособени промени, а не през задния двор на преходните и заключителни разпореждания. Затова и смяната на тези 17 закона гази правилата на правната непоклатимост и предсказуемост, аргументираха се още депутатите. 

Бюджетите са единствено официални закони, те не уреждат публични връзки, напомнят от Българска социалистическа партия. Бюджетът е единствено финансова стратегия за осъществяване на избрани политики, настояват депутатите и сочат предходна процедура на Конституционния съд по тематиката. Оспорените от тях разпореждания с изключение на всичко са предложение и сред двете четения на бюджета на касата, т.е. не е спазен и правилото за обществен спор.

" Техниката " на смяна във значими закони с преходни и заключителни разпореждания в други е запазена марка на ръководството на ГЕРБ. Последното й проявяване е поправката в Закона за Българска народна банка, обвързвана с курса на лв., вкарана в преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон сред първо и второ четене в  Народното събрание.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР