Здравната ни система все още има ресурс да се справи

...
Здравната ни система все още има ресурс да се справи
Коментари Харесай

Здравният министър предупреди да се избягва пътуване до областите Благоевград и Търговище

Здравната ни система към момента има запас да се оправи с епидемията от ковид, само че по области към този момент стартира да се усеща претоварване. Причината е неспазването на ограниченията от всички. Поради тази причина ще бъде засилен контрола за спазването на противоепидемичните ограничения в страната. Две са областите, до които би трябвало да се заобикаля да се пътува - Благоевград и Търговище. Това стана ясно на постоянния седмичен брифинг на Националния действен щаб за битка с ковид. 

" Числата, които следим в нашата страна за последната седмица демонстрират наклонност на повишаване на новозаболелите. Ако можем да кажем, че има хубава наклонност, бихме могли да кажем, че към момента здравната система разполага с задоволителен потенциал с кревати на национално равнище. Ако обаче се задълбочим и разгледаме данните по области, ще забележим, че започваме да усещаме усложнения. И всички тези усложнения се дължат на няколко съществени неща. Първото - българите сме рационални хора, само че не всички съблюдаваме ограниченията такива, каквито са написани. Нашите ограничения са леки и допустими за всички. Най-леката от тях е носенето на маски на закрито. Следващото е постоянно проветряване на пространствата. Спазване на отдалеченост от най-малко метър и половина и, несъмнено, дисциплинираност ", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

" Тъй като следим лиспата на дисциплинираност и нарушаването на тези ограничения ние ще завишим контрола. Органите на РЗИ-тата взаимно с полицията и всички институции, които могат да реализират контролни функционалности, ще реализират всекидневен и нощен надзор на всички места, където имаме събиране на огромни групи от хора и на публични места, които би трябвало да съблюдават ограниченията. Става въпрос за търговски обекти, молове, нощни заведения и нощни клубове ", добави той.

Броят кревати, които имаме на национално равнище в подготвеност да бъдат разкрити за лечение на пациенти с коронавирусна зараза с по-леки признаци, които не се нуждаят от дихателна реанимация, са 7307. Броят на леглата по области в страната за пациенти, които имат потребност от интензивно лекуване, са 1108. Към днешна дата имаме 19% претовареност на леглата за пациенти, които имат потребност от болнично лекуване без дихателна реанимация и 6% претовареност на леглата за пациенти, които имат потребност от интензивно лекуване и дихателна реанимация, излиза наяве от данните, изнесени от здравния министър. 

Според Националната осведомителна система за последното денонощие 819 са позитивните проби за ковид от направени общо 5898. Активните случаи са 9175, от които 1380 са приети в болница. 67 души са в интензивни отделения. Медицинските чиновници, при които е доказана коронавирусна зараза, са 1440. Нови 25 случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 4 са открити при лекари, 10 - при медицински сестри, 5 - при санитари, 1 - при фелдшер и 5 - при различен медицински личен състав. Починали са шестима души - жена 63 година, за която все още няма данни за съпътстващи болести, мъж на 73 година със сърдечно заболяване, мъж на 64 година с диабет, мъж на 60 година със сърдечно заболяване, мъж на 51 година с диабет и сърдечно заболяване и мъж на 70 година с онкологично заболяване. 

Проф. Ангелов акцентира, че инфектираните медицински чиновници досега са 1440. Към 14 октомври 394 са дейните случаи на медици, като от тях на домашно лекуване са 327, в лечебни заведения са 60. Само 7 са в интензивни отделения, реанимации. Излекуваните медици досега са 1030, а умрелите са 16 души.

" Имаме две области - Благоевград и Търговище, в които има заболеваемост над 120 индивида на 100 000 и употребявам случая да прикани българските жители да заобикалят пътувания до тези две области, в случай че не е неотложно. Излишното пътешестване до такава степен би довело до разпространение на заболяването и до другите области ", сигнализира проф. Костадин Ангелов. 

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев показа данни за епидемиологичната обстановката в Европа и у нас. " Епидемичната обстановката в Европа за 14-дневен интервал, макар сериозният растеж в България, демонстрира, че ние продължаваме да не сменяме мястото си. Към този миг сме на 22-ро място от 30 страни по заболеваемост. На 5-то място сме на Балканите, като и тук няма смяна в класацията. По отношение на смъртността на 14-дневна база, тя достигна 1.56 на 100 хиляди, което ни дава 8-мо място в Европейски Съюз, както през предходния интервал и на 5-то място на Балканския полуостров. Всички тези данни са на база статистиката за последните две седмици ", съобщи доцент Ангел Кунчев.

По негово мнение не се обрисуват промени по отношение на възрастовата конструкция на хората, като се изключи подмладяването на хората, които дават позитивен резултат. Техният % продължава, въпреки и доста гладко, да нараства, само че това не се отразява на броя на признатите пациенти в лечебни заведения и на броя на смъртните случаи.

" Много ясно се вижда, че България има междинна степен на заболеваемост, като имаме две области - Благоевград и Търгавище, с над 120 индивида на 100 000 и три област - Видин, Ловеч и Плевен, които са със заболеваемост под 20 на 100 000. Останалите области се разпределят в двете междинни групи ", означи доцент Кунчев.

По думите му, страната ни е на 4-то място по растеж на заболеваемост в Европа, като класацията се оглавява от Чехия. Има и нарастване на направените проби у нас, като е премината границата от 400 теста на 100 хиляди души население. Кунчев изясни, че Европейски Съюз има условие за избран брой проби (300 на 100 000 души население) и единствено тогава приема резултатите за представителни. И добави, че за разлика от лятото, когато здрави хора се изследваха поради идно пътешестване, в този момент те съвсем са отпаднали, а тестванията се вършат на по-таргетирана база - на контактни хора, на такива под карантина, само че и процентът на позитивните проби е по-голям. 

Тъй като в София броят на инфектирани е максимален, в сряда е взето решение да се усили броят на леглата в Александровска болница и в " Пирогов ". От здравното министерство нямат опасения, че частните лечебни заведения няма да се включат в лекуването на COVID-19. 

" 172 възпитаници и деца и 165 учители към днешна дата са с позитивни проби за ковид ", заяви просветният министър Красимир Вълчев. Между 5 и 6 са инфектираните възпитаници дневно от началото на годината, това е 6-7 пъти под междинните стойности общо за популацията, заключи той. Карантинираните ученици и учители са 0,5%. 

" Има всички шансове образователната година да се организира присъствено. Не можем да си позволим да затворим учебни заведения. През пролетта организирахме компесаторно образование, само че то не може да бъде за непрекъснато и не може да бъде толкоз дейно ", сподели още министър Вълчев и предложи да се заобикаля организирането на ученически екскурзии, както и на зелени училища. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР