Здравната ни система да бъде адаптирана към здравословното остаряване, по-добро

...
Здравната ни система да бъде адаптирана към здравословното остаряване, по-добро
Коментари Харесай

МЗ ще развива гериатричната грижа у нас с Национална стратегия

Здравната ни система да бъде приспособена към здравословното остаряване, по-добро качество и по-справедливо опазване на здравето и обществени грижи за възрастните хора, в това число и посредством насърчаване на специалността „ Гериатрия “, планува план на Национална тактика за гериатрична грижа и остаряване в положително здраве 2030, оповестен за публично разискване на уеб страницата на Министерство на здравеопазването.

Според тактиката би трябвало да бъдат разпознати потребностите от адаптиране на системата към потребностите на по-възрастните хора. „ Трябва да бъде обезпечен елементарен достъп до медицински интервенции, учредени на научни доказателства, които дават отговор на потребностите на възрастните хора и могат да оказват помощ за попречване на зависимостта от грижи по-късно в живота. Осигуряването на здравословен живот и поощряване на благосъстоянието за всички хора на всички възрасти може да бъде реализирано посредством даване на интегрирана и насочена към личността грижа, която има най-голямо въздействие върху функционалните качества в по-напреднала възраст. Здравните услуги би трябвало да включват интервенции, които са основни за поддържане на вътрешния потенциал и функционалните качества на възрастните хора “, се споделя в тактиката.

Тъй като доста от разстройствата в по-напреднала възраст могат да бъдат предотвратени и доста от техните детерминанти стартират по-рано в живота, би трябвало да се извършват дейни политики за предварителна защита на болести и повишение на функционалния потенциал на възрастните хора. В по-младите възрасти и когато потенциалът е висок, напъните би трябвало да са ориентирани към попречване на постоянно срещаните неинфекциозни заболявания, като се реализира опция за физическа интензивност и положително хранене, отбягване на тютюнопушенето и използването на алкохол. Тези фактори остават значими през целия живот, само че в случай че потенциалът стартира да понижава, стартират да се появяват други подходи, които оказват помощ на възрастните хора да заобикалят или забавят зависимостта от грижи. 

Предвижда се и в допълнение образование по „ гериатрични грижи “, защото клиничните грижи за възрастни хора изискват присъединяване на мултидисциплинарни екипи и подготвеност при работа в болнични или общностни условия. „ Осигуряването на съответно подготвена работна мощ изисква да се дефинират естеството, размера и характерностите на тези пълномощия. След това те би трябвало да бъдат включени в образователните стратегии на всички медицински и здравни експерти. Осигуряването на експерти по гериатрия дава отговор на потребностите на популацията и насърчаването на развиването на профилирани звена за ръководство на комплицирани случаи също ще бъде значимо. Това може да обезпечи уместно лекуване на по-сложни случаи и може да бъде средство за проучване и идентифициране на по-добри модели на грижа “, написа в плана. 

Според създателите на тактиката у нас има изразени асиметрии по райони по повод достъпа до квалифицирана здравна помощ и фармацевтична грижа и е нужно незабавно да се основат благоприятни условия за създаване на експертен капацитет, създаване на положителни практики и усъвършенстване на реимбурсната политика за медицински услуги и здравни грижи. Предвижда се да се разработят освен благоприятни условия за същинска здравна специализация по линия на следдипломното обучение, само че и на краткотрайни упълномощени целеви стратегии, даващи опция за възстановяване на  квалификацията на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти, медицински сестри, експерти по здравни грижи.

Освен това съгласно плана е належащо и създаване на системи, които да разрешават „ обезпечаване на допустимо най-хубавите траектории на функционални качества през целия витален цикъл на индивида “, което ще изисква обилни промени в събирането, записването и анализирането на здравна и административна информация. Тя би трябвало да се събира рутинно при всяка среща на възрастните хора с изпълнителите на здравните и обществени услуги. Според създателите на плана това може да бъде от изгода за клиничната процедура, само че в бъдеще би могло да образува и основата за ръководство на успеваемостта и механизми за финансиране.  Използването на софтуерни нововъведения (включително помощни технологии и осведомителни и информационни технологии) може да бъде изключително потребно в клинични условия, дома и общността. Технологични нововъведения или сливане на съществуващите технологии може също по този начин да помогне при по-оскъдни запаси в системите. 

Проекта на Национална тактика за гериатрична грижа и остаряване в положително здраве може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР