Здравната криза предизвика социалната и икономическа криза. Още в началото

...
Здравната криза предизвика социалната и икономическа криза. Още в началото
Коментари Харесай

Радев: Мерките за справяне с кризата са неадекватни

Здравната рецесия провокира обществената и икономическа рецесия. Още при започване на пандемията настоявах ограниченията да дават отговор на три критерия-навременност, досегаемост и безвъзмездност.

Това сподели президентът Румен Радев на откриването на кръгла маса на тематика “Социални и стопански измерения на рецесията COVID-19. Европейски опит и България”.

На откриването участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, която бе безапелационна, че на държавното управление му липсва стратегия за излаз от икономическата обстановка, подбудена от COVID-кризата. Важно е да има втори щаб – стопански, предложи тя и добави, че така наречен Икономически съвет към министър Емил Караниколов не се е събирал от предходната година.

Президентът Радев сподели още, че българите излизат от положението на внушаемост и питат какво се е случило действително, какви са провалите и по какъв начин ще продължи животът по-късно. “Тази полемика отваря врата към значимата тематика България след коронавируса”, съобщи Радев и уточни, че е доста значимо ограниченията да бъдат съответни.

Според него те обаче са несъответстващи и на това се дължи задълбочаване на бедността.

Радев акцентира, че най-важният запас за оправянето, с която и да е рецесия, е доверието в институциите, които я ръководят. А едно ръководство се употребява с доверие, когато не взема решения вследствие на публичен напън и пиар сметки, акцентира той и се възмути, че помощта към жителите е единствено под формата на заеми, като по този метод е посочила, че не е тяхна опора.

Президентът уточни, че неналичието на съответни ограничения ни изправя пред доста по-дълбок проблем – задълбочаването на неравенствата.

“Ако не успеем да овладеем тази наклонност, рискуваме дълбоки публични разломи, деградация, растяща престъпност”, съобщи Румен Радев. Той посочи, че неслучайно полемиката е озаглавена “Европейският опит и България”, тъй като е значимо да синхронизираме тези ограничения. Радев изясни, че ние сме отворена стопанска система и когато нашите ограничения закъсняват или са неработещи, това свива така и така ниската ни конкурентоспособност.

“Положителното е, че тази рецесия извади на напред във времето нашите добродетели и силата ни като общество”, уточни той и поздрави българите, които вместо боязън демонстрираха здрав разсъдък, дисциплинираност, взаимност и отговорност към другия.

По този метод ние показахме способността ни да се активизираме и да се оправяме с общи старания с провокациите, акцентира президентът.

Вицепрезидентът Йотова сигнализира и, че е доста значимо да се подхващат бързи и незабавни ограничения, с цел да не се стига до задълбочаване на рецесията. Според нея това би трябвало да се случи на два етапа-стабилизиране на здравната система, която добре се оправи и стабилизация на обществените ограничения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР