Здравната комисия в парламента отхвърли идеята болница „Лозенец” да бъде

...
Здравната комисия в парламента отхвърли идеята болница „Лозенец” да бъде
Коментари Харесай

Здравната комисия отхвърли идеята болница „Лозенец” да стане педиатрия

Здравната комисия в Народното събрание отхвърли концепцията болница „ Лозенец” да бъде преструктурирана в педиатрична.

Междувременно Софийският университет разгласи протестна подготвеност, защото в този момент лечебното заведение е образователна база за медицинския факултет на Алма матер. Близо 900 лекари, студенти и преподаватели работят и учат в болница „ Лозенец”. Те се тормозят, че с преструктурирането ѝ, ще останат без работа, а Медицинският факултет ще загуби акредитацията си.

„ Загубата на акредитацията слага под въпрос съществуването на факултета, което несъмнено тормози студентите, освен поради загубата на студентски права, а и 4 години или 6 да отидат напразно”, изяснява Йоана Минкова, който е студент, пред БТВ.

Здравният министър увери на парламентарна комисия, че измененията няма да обиден личния състав на болничното заведение. „ Учебно-клиничната база се резервира. Нещо повече – ще разшири клиничните си бази с контракти с други академични болници”, уточни министър Кирил Ананиев.

Според ректора на Софийския университет обаче с готвените промени ще се закрие Медицинския факултет. „ Ето какво ще се случи с университетския ни състав – тези хора, в случай че отидат на друго място, което не е университетска болница към Софийския университет, няма да бъдат професори и доценти и асистенти”, изясни проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ. „ Да разрушим къща, с цел да построим барака – мисля, че не е морално в никакъв аспект”, разяснява проф. Любомир Спасов, шеф на болница „ Лозенец”.

След едночасови диспути, депутатите отхвърлиха концепцията за преструктуриране на болничното заведение. На потегляне, очевидно несъзнателен, министърът загатна за неприятното финансово положение на лечебното заведение, което има задължения за над 30 милиона лв..„ Да не стане късно и за Медицинския факултет на Софийския университет, и за работещите там, и за личния състав, за студентите – да бъде късно за взимане на решения за тях. Ако ме разбирате, ме разберете. Ако не, след това различен ще носи отговорност за това, което се случва”, означи Кирил Ананиев.

Окончателното решение за ориста на болница Лозенец ще вземат депутатите в пленарната зала.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР