Здравната комисия изненадващо прие старо предложение на БСП, което левите

...
Здравната комисия изненадващо прие старо предложение на БСП, което левите
Коментари Харесай

БСП изненадващо прокара решение за внос на "Спутник V"

Здравната комисия изненадващо одобри остаряло предложение на Българска социалистическа партия, което левите депутати не успяваха до момента да прокарат в Народното събрание. В новия си състав комисията утвърди проекторешение да се разпореди на Министерския съвет да обезпечи достъп на българските жители до съветската ваксина " Спутник V ".

Тази ваксина няма позволение за приложимост в Европейски Съюз, а българската организация по медикаментите няма потенциал сама да организира такова изследване, обясниха на депутатите присъстващите на съвещанието министър в оставка проф. Костадин Ангелов и шефът на организацията по медикаментите Богдан Кирилов. От няколко страни обясниха на вносителите, че ваксини се утвърждават посредством централизирана процедура в съюза, т.е. водеща е Европейската организация по медикаментите. Шефът на комисията Александър Симидчиев ( " Демократична България " ) също предложи такова решение да се гласоподава единствено в случай че Европейската организация по медикаментите позволи използването на съветския препарат. Против решението се изрече Даниела Дариткова, която поучи сътрудниците си, че първо би трябвало да трансформират законите и след това да прокарват такова решение.

Въпреки полемиката, предлагането на Българска социалистическа партия събра задоволително гласове от " Мутри, вън! " и " ИТН ", с цел да бъде признато. За да стане дефинитивно, то би трябвало да мине през пленарна зала. Реплики на соцлидерката Корнелия Нинова по-рано от деня обаче породиха подозрение, че гласуването в комисията е резултат от пазарлък за връщането на левите депутати в зала и решението може и да не срещне същата поддръжка по-нататък. Сутринта Българска социалистическа партия се включи в протест на парламентарното съвещание, а в коридорите Нинова изясни, че не поддържат програмата на Народното събрание, защото нито едно от техните оферти не се гледа в комисиите и не се включва в програмата.

България претърпя месеци на тежък дефицит на ваксини, само че в идващите дни се чакат огромни и регулярни доставки. С други думи, доста малко евентуално е да стигнем до обстановка, в която имаме потребност от съветска ваксина. На мненията, че не можем сами да си пазарим неразрешени за приложимост в Европейски Съюз ваксини, проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия съобщи, че можем да прескочим процедурите заради изключителния темперамент на обстановката. Левицата през цялото време акцентира и че Европейска комисия е дала зелена светлина на страните-членки да договарят независимо ваксини. Новото предложение бе аргументирано с позорните подиуми от опашките на персонални лекари пред столичната РЗИ, където в понеделник се стигна до пердах. Там обаче казусът към този момент не е в изчезнали ваксини, а в неприятната организация. Разрешения за приложимост на медикаменти се издават не от Министерския съвет, а от изпълнителната организация по медикаментите.

Депутатите от комисията одобриха и две други оферти на нови партии в Народно събрание. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР