Здравната каса вече ще плаща по-малко за медицински изделия, които

...
Здравната каса вече ще плаща по-малко за медицински изделия, които
Коментари Харесай

Болен здравна каса носи

Здравната каса към този момент ще заплаща по-малко за медицински произведения, които тя финансира, за сметка на пациента, считано от 1 април. Става въпрос за стентове, клапи, протези, пейсмейкъри, импланти и консумативи за високотехнологични процедури като плазмафереза (процес на добиване, отнасяне и връщане на кръвна плазма или нейни компоненти). Промяната е отразена в новия реимбурсен лист на медицинските произведения на НЗОК, който влиза в действие от началото на този месец. Същото важи и за някои произведения, които Министерството на здравеопазването реимбурсира. За тях също ще се превеждат по-малко средства, единствено че със задна дата, считано от 1 януари.

По-ниското финансиране ще се отрази на пациентите, защото те ще би трябвало да доплащат повече от джоба, изясни пред “Труд ” доктор Стойчо Кацаров от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето.

Масово ще се оскъпят за хората да вземем за пример сърдечните клапни протези, за които до момента НЗОК плащаше по 3500 – 3600 лева Занапред тя към този момент ще дава за тях сред 3145 – 3240 лева според от типа им. За по-скъпите разновидности пък пациентите даже ще доплащат с към 1000 лева повече.

Друг образец са кардиостимулаторите – от 2400 лева до момента, реимбурсацията от страна на НЗОК пада на 2000 – 2160 лева Чувствително намаляване има при някои произведения като трансклетъчните клапни протези, за които до момента касата даваше 50 хиляди лева, само че към този момент понижава разноските си до 40 хиляди лева

От Българския лекарски съюз обявиха пред вестника, че са мощно обезпокоени от измененията. “Цените на медицинските произведения не подлежат на договаряне с БЛС и не са заложени в Националния рамков контракт, надлежно съсловната организация не е била известена за това решение на НЗОК ”, съобщи зам.-председателят на БЛС доктор Галинка Павлова. По думите й не е ясно по какъв начин ще се отразят измененията на лечебните заведения, които също не са били известени за тях. Лекарският съюз показва вяра, че НЗОК и министерството ще премислят това решение, защото то ще се отрази първо на качеството на здравната услуга, второ на самите пациенти, като за доста от тях лекуването ще се окаже недостъпно и финансово непостижимо, уточни още зам.-председателят на съсловната организация.

От НЗОК разясниха пред “Труд ”, че един от претекстовете за смяната е съблюдаване на финансова дисциплинираност. От там допълниха още, че главен въпрос е дали компаниите вносители ще понижат цените на продуктите си до тази стойност, която касата заплаща, с цел да не се усети разлика от пациента. Мениджърите на огромни столични академични лечебни заведения обаче са безапелационни, че това няма по какъв начин да стане.
Намаление за благополучие няма да има при изкуствените сърца и те ще продължат да се заплащат от касата.

За месец април
Финансови предели
за лечебните заведения


Надзорният съвет на НЗОК е взел решение да отпусне на лечебните заведения през сегашния месец бюджет в същия размер, какъвто е бил и през февруари, макар че цените на клиничните пътеки в този момент са по-високи.
На процедура тази смяна ще принуди лечебните заведения или да свият размера на дейностите, които правят, или в най-хубавия случай да го запазят същия.

Лекарите чакат доста по-голяма част от активността на лечебните заведения да остане надлимитна и да се тръгне още веднъж към неплащане на лечебните заведения на парите, които са изработили.
От Българския лекарски съюз припомниха, че са договорили с НЗОК средномесечен разход за лечебните заведения от 155 млн. лева и следва на взаимна среща с касата да се разиска по какъв начин ще бъдат разпределени тези средства.
Проф. Генчо Начев, шеф на УМБАЛ “Св. Екатерина ”:
По новите правила пациент може да доплати и 30 000 лева

 Проф. Генчо Начев Проф. Генчо Начев
Надзорът на здравната каса е понижил цените, които НЗОК заплаща за имплантите. Сега зависи по какъв начин ще реагират доставчиците. Ако компаниите се съгласят с цените на касата и могат да ги доставят на лечебните заведения на тези цени, тогава няма да има проблем. Ако обаче компаниите не се съгласят на тези цени и не създадат анекс към договорите с лечебните заведения, тогава остават два разновидността. Първият е лечебните заведения да натрупат задължения като заплащат повече, в сравнение с заплаща касата за имплантите, а другият вид е пациентите да доплащат. Трети вид няма. Остава въпросът за заварените импланти, които са в складовете на лечебните заведения, в незабавните шкафове, по аптеки и са фактурирани по остарялата цена. Какво вършим с тях? Ако компаниите не се съгласят да фактурират по новата цена, тогава загубата остава за сметка на болничното заведение.
По новите правила, може да се наложи на пациент да доплаща за сърдечен имплант над 30 000 лева
Дали пациентите ще доплащат за изделията в този момент зависи единствено от фирмите-доставчици на имплантите.
Проф. Иво Петров, Аджибадем сити клиник
Доплащането става предписание

 Проф. Иво Петров Проф. Иво Петров
Намаляването на реимбурсацията на някои импланти ще докара до лимитиране на опциите за лекуване на доста пациенти. Ще се разшири кръгът от заболели, които няма да могат да бъдат лекувани без доплащане. За страдание доплащането става предписание. Това можеше да се вкара преди години. Трябваше да се вкара хибридна система. Тъй като това не се случи в точния момент, в този момент ще се вкара по най-драстичния метод – посредством непосредствено доплащане. Директното доплащане не е верният метод. Но очевидно нашата система изисква някакъв тип доплащане и това е ясно на всеки, който е имал пряк допир със здравната система. Сблъсквал съм се с това и аз, и на мен ми се е налагало да доплащам, когато татко ми беше много тежко болен. Не съм имал нищо срещу да доплатя, тъй като ми е ясно, че систеата има финансов недостиг. И този финансов недостиг води до доплащания. Те би трябвало да се създадат обаче систематично и на бяло. Трябва да има опция фондове, фондации, здравноосигурителни системи да оказват помощ на касата.

Мотиви
Позиция
на здравната каса


От НЗОК показаха пред “Труд ”, че новите цени и размери на реимбурсиране на част от медицинските произведения, са влезнали в действие от 1 април след разбор на цените и практиките в другите европейски страни. В две от тях – Словакия и Франция, някои типове произведения били с по-ниски стойности от избраните у нас от НЗОК. Освен това са били открити стойности по фактури от лечебните заведения “по-ниски от избраните в листата на НЗОК на 10 подгрупи по механически условия, всичките в съществена група 4–Стент – коронарни и периферни, с разлика в диапазон от 51.00 лева до 900.00 лева ”.
Сред претекстовете на касата е и съблюдаване на “финансова дисциплинираност ”.

Борисов спря
противоречиви промени
Няма да търсят теле под ТЕЛК-овете


Здравното министерство отдръпва плана за здравната експертиза, заяви министър Кирил Ананиев на брифинг със обществения си сътрудник Бисер Петков.

Признато бе, че решението идва след предписание на премиера Бойко Борисов и след среща с вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. “По категорично напътствие на премиера и след среща при него Министерството на здравеопазването изтегля оферти Проект за изменение и допълнение на Правилника и Наредбата за здравната експертиза ”, съобщи Ананиев. Той увери, че задачата била да се вкара правдивост и повече надзор, а да не да се ощетяват хората с увреждания.

По-рано представителните организации на хора с увреждания излязоха с протестна нота поради въвеждането на системата за експертиза на работоспособността и оповестиха народен митинг на 11 април. Хората с увреждания упорстват да отпаднат формулировките “определяне на продуктивност ” и плануваното делене на здравната експертиза.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР