Здравната каса вече ще плаща медицинските изделия и помощните средства

...
Здравната каса вече ще плаща медицинските изделия и помощните средства
Коментари Харесай

НЗОК ще плаща медицинските изделия и помощните средства за хората с увреждания

Здравната каса към този момент ще заплаща медицинските произведения и помощните средства за хората с увреждания. Прехвърлянето на тази активност от обществените служби обаче ще се забави с 6 месеца. Причината - в касата няма готови чиновници. Не са написани и разпоредбите, по които хората с увреждания ще могат да аплайват.

28 годишният Явор е роден с детска церебрална парализа. За да получи инвалидна количка или специфични ортопедични обувки, минава през няколко медицински прегледа и оценка от обществените служби. Процедурата може да отнеме няколко месеца. Често се оказва, че помощните средства, които отпускат обществените не дават отговор на потребностите на хората с увреждания.
Светлана Никифорова - майка на Явор: Тази количка ние сме си я закупили. Той не се нуждае от вертикализатор, само че на него му се поставя вертикализатор.
От Асоциацията на родителите на деца с епилепсия се надяват на облекчена процедура и самостоятелен метод при отпущането на помощни средства, откакто здравната каса поеме финансирането.
Веска Събева - ръководител на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия: За да може да получи тъкмо това, което му е належащо, а не просто, тъй като има право. Ако ще стане автоматизирано прекачване на пари от една институция в друга, това не е решение на казуса.
Здравното министерство занапред ще написа разпоредбите, по които касата ще отпуска помощни средства на хората с увреждания. Така вместо от първи януари фондът ще може да поеме тази активност от обществените доникъде на 2020-та година.
Жени Начева - ръководител на Народно събрание на НЗОК: Необходим е софтуерен интервал от време за подготовка на системата да реагира на тези промени. Не желаеме да се сътвори напрежение за хората и неполучаване на медицински произведения по подобен вид аргументи.
Докато касата се готви хората с увреждания ще продължат да получават помощни средства от обществените. Пациентските и работодателските организации в Надзорния съвет на касата считат,че помощните средства и медицинските произведения би трябвало да останат в обществените служби.
Андрей Дамянов - представител на Неправителствени организации в Народно събрание на НЗОК: За нас това е прибързана стъпка.ние нямаме към момента смислена здравна промяна.
Решението касата да финансира помощните средства и медицинските произведения беше взето след митингите на майките на деца с увреждания през предходната година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР