Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще

...
Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще
Коментари Харесай

Здравната каса ще договаря отстъпките, а министерството ще организира търга за онколекарствата

Здравната каса ще договаря отстъпките, а Министерството на здравеопазването ще провежда търга за медикаменти за онкологично лекуване. Това сподели подуправителят на НЗОК Димитър Петров след съвещание на Надзорния съвет на институцията, оповестява Българска телеграфна агенция.

Сега тези действия се вършат от лечебните заведения. След търга Здравната каса ще би трябвало да подписа контракт с търговеца на едро. Очаква се търгът да бъде през есента, а през януари следващата година към този момент да има контракти с търговците на едро.

Болниците ще са длъжни да възнамеряват оптимално медикаментите, които употребяват за лекуване на онкологични болести. Това може да се прави посредством ръчни, полуавтоматизирани или автоматизирани смесители за разтворите. По думите на Петров това е технология за по-добро обмисляне, от която се чака на месец да бъдат спестявани 1-2 млн. лева

НЗОК ще има право да ревизира дали разтворите се вършат в болнични или в аптечни условия, защото има открити нарушавания, че се подготвят в отделенията. Петров уточни още, че има опозиция от част от лечебните заведения за въвеждане на автоматизираните системи.

Предстои и смяна, съгласно която компаниите, плащащи до момента скъпи генетични проучвания на пациенти, ще превеждат парите на Здравната каса, а тя от своя страна ще подписва контракти с референтни лаборатории, съгласувани с притежателите на разрешението за приложимост.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР