Здравната каса предлага нови механизми, с които да пести от

...
Здравната каса предлага нови механизми, с които да пести от
Коментари Харесай

Здравната каса предлага да лекува всички новозаболели с най-евтините медикаменти

Здравната каса предлага нови механизми, с които да пести от медикаменти за сметка на пациентите. От новата концепция ще се спести под 1 млн. лева

© Цветелина Белутова В ерата на персонализираната медицина, в която се подготвят специфични медикаменти, които да нападат сбърканите гени и да лекуват от рак, българската здравна каса и здравното министерство оферират на болните пациенти да стартират да се лекуват с най-евтините лекарства. Текстът е част от проектонаредба за изискванията за реда за определяне и разпределяне на медикаменти, която е качена на уеб страницата на здравното министерство и в претекстовете ясно е посочена задачата му – да се пести запас на здравната каса посредством въвеждането на така наречен разходоефективност. Този принцип залегна през предходната година при предписването на терапия на новозаболелите пациенти с ревматоиден артрит, псориазис, улцерозен колит и други Сега здравните институции оферират той да важи и за всички заболявания, за които се изписва лекуване с протокол – да вземем за пример множествена склероза, диабет, психиатрични и онкологични болести, хепатит С и доста други. Ако бъде въведен, здравната каса ще взема решение по свое убеждение коя е най-разходоефективната терапия и лекарите ще бъдат длъжни да я изписват на болните, без да се преценяват с медицинските показания. В претекстовете е записано, че с въвеждането на този принцип НЗОК ще спести за една година 780 хиляди лева Това съставлява нищожният под един % от заложените в бюджета на здравната каса 1.2 милиарда лева за лекарства през тази година. За сметка на това използването му ще лиши пациентите от най-хубавото допустимо лекуване за тях, а чисто новите медикаменти ще се ползват напълно лимитирано, защото евентуално ще бъдат неразходоефективни.

Какво значи това?

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък На процедура към този момент не лекарите, а здравната каса ще взема решение кой тежкоболен със скъпо лекарство с цена над 30 лева с какво да се лекува. Това, обаче, няма да става по сегашните транспарантни критерии на Националния съвет по цените, а по убеждение на администрацията на касата. В момента Националният съвет взема решение лекарите да избират кое лекарство да предпишат, като здравната каса заплаща една и съща цена за всяко от тях. Ако лекарите желаят да изпишат по-скъп медикамент и пациентът желае да си доплати, той има опция да го направи. В аптеките работят и голям брой стратегии, с които фармацевтичните компании покриват доплащането на хроничноболните пациенти за доста скъпи лечения. Освен това решенията на съвета за цените и процентът доплащане могат да се апелират в специфична комисия по бистрота на цените.

С въвеждането на правилото на най-разходоефективното лекарство, опция за доплащане няма да съществува, а пациентите ще получават като първо лекуване най-евтиният артикул.

" В проектонаредбата тезата, че на българските пациенти би трябвало да се изписва най-евтиното лекуване се доразвива. Така не лекарите, а касата ще взема решение по какъв начин да се лекуват пациентите, което е неприемливо ", разяснява Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании. Той добавя, че от плана е видно, че няма да има транспарантен механизъм, по който да се наблюдава по какъв начин НЗОК е определила кое е най-разходоефективното лекарство.

Иван Димитров, ръководител на Българския пациентски конгрес добавя, че лекарите ще бъдат глобявани с 5000 лева, в случай че си разрешат да не изписват най-разходоефективното лекарство. " Здравеопазване не може да се прави с административни похвати. С тази разпоредба ролята на лекаря се изземва от най-обикновени служители, които няма по какъв начин да носят отговорност за здравето на пациентите. Как мотивираме лекарите да останат в България, по какъв начин мотивираме пациентите? ", споделя Димитров.

Нови бариери

От предходната година досега в нормативната уредба бяха въведени голям брой нови бариери пред това българските пациенти да могат да употребяват нови, скъпоструващи лекарства. Първата от тях е, че през първата година производителите би трябвало да подаряват на здравната каса своите лекарства. Нови медикаменти няма да бъдат покривани в България в случай че нямат утвърждението на четири европейски организации – във Англия, Германия, Франция или Швеция и в най-малко пет огромни страни. Освен това би трябвало да се следи резултата от медикаментите при използването им в лечебните заведения и медицинските центрове, като за това няма построена система, а лекарите не получават никакво възнаграждение. Здравната каса към този момент вкара механизмъм, посредством който да събира още по-големи отстъпки от фармацевтичните компании, които сега заплащат към 180 млн. лева, с цел да участват на българския пазар. Механизмът съставлява обвързване на фирмите да върнат на касата парите, в случай че в някоя лекарствена група бъдат надвишени поставените от касата предели. Например – за медикаменти за несъмнено заболяване са планувани 10 млн. лева, само че в случай че се разболеят повече пациенти и лекарите изпишат повече медикаменти, фармакомпаниите би трябвало да върнат превишението над 10 млн. лева
Последната преграда пред достъпа до нови лекарства е разходоефективността.
Вероятно с цел да бъде преглътната по-лесно от пациентите евтината терапия, в проектонаредбата е препоръчано облекчение за тях – сега най-дългият период за който се изписва животоподдържаща терапия е шест месеца, след което пациентите още веднъж потеглят при лекарите, с цел да потвърдят, че не са се излекували, вършат им се редица проучвания и по-късно те се подреждат в здравната каса, с цел да им бъде утвърден нов протокол за медикаменти за идващите шест месеца. Проектонаредбата планува от идната година протоколите да важат за една година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР