Здравната каса покрива лекарствата на 1.5 млн. пациенти за 1.2

...
Здравната каса покрива лекарствата на 1.5 млн. пациенти за 1.2
Коментари Харесай

Как в Пловдив са източвали здравната каса за лекарства?

Здравната каса покрива медикаментите на 1.5 млн. пациенти за 1.2 милиарда лева Двама нейни чиновници от Пловдив са съумели посредством машинация да получат 1.1 млн. лева от скъпоструващи лекарства.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Здравната комисия отдръпна условията за лекарствен запас

Няма да могат да се изнасят лекарства, в случай че наличностите им паднат под 65% от месечното ползване
29 апр 2018
Takeda купува Shire за 46 милиарда паунда

Поглъщането на ирландската компания ще бъде кулминационната точка в напъните на Takeda да се трансформира в световна фармацевтична компания
28 апр 2018 Висши чиновници на районната здравна каса в Пловдив бяха задържани в миг, в който са си поделяли парите от източването на институцията. По думите на прокуратурата става въпрос за 1.1 млн. лева, получени по противозаконен път за фиктивно отпуснати медикаменти през виртуални аптеки.

Според държавното обвиняване става дума за група, в която вземат участие шефът на дирекция " Договаряне и надзор на осъществяването на здравната, дентална помощ и аптеки " в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов, началникът на отдел " Контрол над аптечната активност " Влади Манев, пловдивският притежател на аптеки Николай Александров и подставеното лице Димитър Йотинов. Служителите на здравната каса и Александров бяха хванати с последния транш средства, които са си разделили.

Акцията обаче, поражда доста въпроси, които касаят към 1.5 млн. пациенти, получаващи медикаменти, платени изцяло или отчасти от здравната каса, фармацевтичните компании и аптеките-партньори на НЗОК, както и самата институция, която е разрешила това да се случи.

Какво тъкмо се е случило?

През последната година Александров е провел скица, съгласно която е трансферирал три от своите аптечни компании на Йотинов. През тях новият притежател е записал фиктивни аптеки, които обаче са сключили контракти за работа със здравната каса.

След това обвинените са обработвали и изпращали за погашение към нея голям брой предписания за разпределяне на медикаменти за лекуване на хепатит С. Двамата чиновници на здравната каса са тъкмо хората, които би трябвало да управляват работата и заплащанията към аптеките. При акцията по задържането на четиримата Йотинов е изтеглил от сметките на компаниите си 89 хиляди лева, като предал на Александров 75 хиляди лева От своя страна Александров предал на Деспотов 50 хиляди лева, а той си ги разделил с Манев, настояват от продуратурата.
В момента обвиняванията към тях са за взимане и предоставяне на рушвет и за документни закононарушения.

В същото време здравната каса стартира инспекция на всички протоколи за разпределяне на медикаменти за лекуване на хепатит С от началото на 2016 година доникъде на април. В края на предходната година една от трите компании, които внасят тези лекарства, е подала сигнал до институцията, че НЗОК е платила по-големи количества, в сравнение с компанията е внесла в България. Причината е, че касата й е поискала отстъпки за тези опаковки, чиято единична цена е към 40 хиляди лева Според информация на " Капитал " фиктивните аптеки са отчитали предписания за скъпите лекарства през предходната и тази година, само че не всеки месец.

Какво значи " виртуална аптека "?

Това напълно не са аптеките за търговия онлайн с артикули без рецепта. Тези обекти се записват към физически съществуваща аптека и са регистрирани в Изпълнителната организация по медикаментите.

В случая прокуратурата има поради, че аптеката, от която сякаш са предоставяни медикаменти на пациентите на здравната каса, не съществува физически. Тя, обаче, работи по документи и има контракт със здравната каса, банкова сметка и касов уред. Така с откраднати персонални данни и данни от рецептурната брошура на реалносъществуващи пациенти, които са си получили медикаментите от друга аптека, са били оформяни за повторно в месеца подправени предписания и са били регистрирани към здравната каса от несъществуващата аптека.

В случая контролът върху това дали аптеката съществува, медикаментите в действителност са отпуснати и какъв брой пъти, се реализира точно от задържаните чиновници.

Получили ли са пациентите медикаментите си?

Да. Те са получили своите лекарства, само че персоналните им данни са били откраднати и регистрирани още веднъж от фиктивната аптека. Съществува възможност, обаче, по сходна скица да са откраднати персоналните данни и на здравноосигурени, които не са наясно, че с тях могат да бъдат написани предписания и някой да регистрира, че получават медикаменти по линия на здравната каса.

Как схемата е станала известна?

Фармацевтичните компании – производители на скъпоструваща терапия без аналог са длъжни да дават най-малко 10% от оборота си под формата на отстъпки на здравната каса и то предплатено. Освен това те имат самостоятелни контракти и за спомагателни отстъпки. Лекарствата против хепатит С са тъкмо такива лекарства – без аналог, с спомагателни отстъпки от три компании-производители. Това значи, че предоставената отстъпка от фирмите е отишла в ръцете на измамниците.

Няколко опаковки повече или по-малко надали са създали усещане на производителите, само че в случай че внезапно се е повишило потреблението на един артикул единствено в една аптека, несъмнено би могло да се засече. Това значи, че с изключение на бюджетът на здравната каса, който е платил за съответното лекарство на несъществуваща аптека, са ощетени и фармацевтичните компании-производители, в случай че здравната каса ги е задължила да й платят отстъпка на артикул, който е продаден два пъти.

Възможно ли е тази скица да работи другаде?

Това са терзанията на пациентите и фармацевтичните компании. В случая с Пловдив става въпрос за опаковки, които костват над 20 хиляди лева Ако, обаче, чиновници на здравната каса и действителни аптеки са забъркани във фиктивно разпределяне на лекарства на по-ниска стойност, това би било огромен проблем. Годишно през аптеките и лечебните заведения минават близо 314 млн. опаковки с медикаменти. Самата здравна каса покрива лекарства на обща стойност над 1.2 милиарда лева

Фармацевтичните компании не могат да наблюдават медикамента, когато той стане благосъстоятелност на търговец на едро с медикаменти или на аптека. В същото време са длъжни да предплатят отстъпка за скъпоструващите артикули, която тъкмо при медикаментите за хепатит С е над 50% от цената на лекарството. Така аптеката, действителна или подправена, може да получи два пъти средствата за една опаковка от здравната каса, а здравната каса – да получи двойна отстъпка за лекарство, което в действителност е единствено една опаковка.

" Ако НЗОК заплаща фиктивни опаковки, това значи, че и фирмите заплащат отстъпки за фиктивни опаковки, което е доста обезпокоително. Каквито и договаряния и съглашения да има оттук насетне сред фирмите и касата, би трябвало да получим гаранции, че НЗОК желае отстъпки за действителни пациенти. В момента не е ясно дали това е изолиран случай или повишаването на заплащанията за медикаменти се дължи на сходни престъпни схеми ", разяснява Деян Денев, изпълнителен шеф на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, която сплотява представителствата на международните концерни в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР