Здравната каса отмени скъпо и рисково изследване на черния дроб

...
Здравната каса отмени скъпо и рисково изследване на черния дроб
Коментари Харесай

Нови методи за лечение на хепатит С

Здравната каса анулира скъпо и рисково проучване на черния дроб по гледище на пациенти. В новите критерии за лекуване на хепатит С отпадна условието за чернодробна биопсия и са въведени други съвременни и щадящи способи. Това, съгласно лекари и пациенти ще увеличи достъпа на болните до лекуване. Освен тази добра вест, от касата са одобрили и най-новия медикамент против вируса на хепатит С за нелечимите до момента случаи.

Най-новите лекарства против хепатит С имат минимални странични резултати към този момент не изискват точната оценка на стадия на болестта. Заедно с това навлязоха и доста други ехографски и даже кръвни диагностични способи, само че касата настойчиво плащаше единствено за биопсия. Въпреки че е скъпа и рискова.
Силвана Лесидренска, предс. на съдружие на пациенти " Хепактив ": За благополучие този път биопсията в действителност окончателно отпадна, сега условията по този начин както са оповестени на уеб страницата на касата на първи януари са в безспорен синхрон с рекомендациите на европейската асоциация за проучване на черния дроб, която беше нашата цел.Проф. Красимир Антонов - народен съветник по гастроентерология: Може да се направи това уточняване на чернодробната болест с най-обикновени кръвни индикатори.
Цената на отпадналата биопсия е 1700 лв., на кръвните проучвания - 15-20 лв.. А те ще дадат опция на всички центрове в страната, които не разполагат с апаратурата за ехография на черен дроб, да лекуват заболели с хепатит С. И достъпът на пациентите до новата терапия ще се уделичи доста.
Силвана Лесидренска: Голяма част от пациентите по този начин изказваха терзания по отношение на чернодробната биопсия, имаше хора които се отхвърлиха от лекуване тъй като се тормозят въпреки всичко това е инвазивна процедура, която в дребен % само че въпреки всичко крие риск. Имаме и последния медикамент, който липсваше в България за лекуване на хепатит С. Този медикамент ще бъде единствено за пациенти, които не са дали отговор на предходна терапия. И по този начин ние сега имаме безусловно всички медикаменти, които има в света за хепатит С.
Остава да се открият и всички инфектирани и да се одобри националната стратегия, която ще обезпечи нужния за това скрининг.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР