Здравната каса отказа да отпусне акумулаторна инвалидна количка на мъж

...
Здравната каса отказа да отпусне акумулаторна инвалидна количка на мъж
Коментари Харесай

„Обикновена се обръща и падам“: НЗОК отказа на болен човек акумулаторна инвалидна количка

Здравната каса отхвърли да отпусне акумулаторна инвалидна количка на мъж от Пловдив, който е с множествена склероза.

Николай Атанасов е на 72 години, само че повече от 60 години се бори с множествената склероза. Това заболявате прогресира и той не може да се придвижва без инвалидната си количка.

Проблемът е спешен излаз, който е останал недосегаем

„ Трудно ми е да се придвижвам. Сядам в количката и я блъскам с левия крайник обратно. Много постоянно количката се обръща. Навън излизам самичък, тъй като нямам персонален помощник “, споделя мъжът.

Количката му седи във входа на блока, в който живее. Мъжът живее на втория етаж и самичък слиза по стълбите надолу.

До нея и децата е неразделно майка ѝ, която работи на три места, с цел да им оказва помощ

„ Ако теренът е еднакъв, аз се пробвам да задействам колелетата с двете си ръце “, разяснява той. Разказва, че му се постанова да излиза до аптеката и до супермаркета.

„ Когато блъскам количката с крайник, ми се е случвало да изляза от бордюра на тротоара и да се обърна на пътното платно. Ако имах акумулаторна инвалидна количка, щях да се придвижвам по-лесно и безвредно “, отбелязва още Николай.

Руби Хофман страда от извънредно рядкото заболяване люкодистрофия

„ Познавам го от години, тъй като е комшия на майка ми. Тъй като зная, че в България нещата се случват постепенно поради тромавите процедури, задвижихме въпроса за преосвидетелстването му в ТЕЛК още през предходната година. Срокът е три месеца, само че това време към този момент изтече, а ние нямаме по този начин мечтаното писмо от тях “, изясни доброволецът Вера Вулджева, която оказва помощ от няколко месеца на Николай.

Тя разяснява, че процедурата за обезпечаването на акумулатора количка е задвижена през февруари тази година. Но са получили отвод от НЗОК.

Снимка: bTV

Невроложката, която е прегледала Николай и е попълнила педантично всички документи, изясни за bTV, че има и различен сходен случай на отвод от обезпечаването на акумулаторна количка.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР