Здравната каса обмисля да спре стимулите за аптеките за отпускане

...
Здравната каса обмисля да спре стимулите за аптеките за отпускане
Коментари Харесай

НЗОК спира стимулите на аптеките за скъпите лекарства, застрашен е достъпът до лечение

Здравната каса обмисля да спре тласъците за аптеките за разпределяне на скъпоструващите медикаменти. От производителите пък ще желае, при положение на преразход на средства, да връщат цялата разлика.
Това призна пред публицисти ръководителят на Надзорния съвет и заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева след съвещание на надзорниците.
Промяната визира медикаментите, които НЗОК заплаща 100%. Предлага се аптеките да не получават по 2 лева на рецепта със скъпоструващи медикаменти, както е в този момент. Те нямат право на надценка за тези лекарства, по тази причина е и тази сума за обработката на документа.
" НЗОК ще успее да разплати всичко на договорните си сътрудници за тази година ", добави още Начева. Преразходите, които се чакаха в края на годината по перата за медикаменти и за болнична помощ, са обезщетени, увери Начева, представена от Дарик.
Според фармацевтите доста аптеки ще спрат да работят със скъпоструващи медикаменти.
Индустрията се разгласи срещу като твърди, че това е незаконосъобразно и корист с господстващото състояние на касата. Ефектът за пациентите ще е проблем с доставките, надлежно и с достъпа до лекуване.
" Идеята е глупава, а това решение е скандално ", разяснява пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българския фармацевтичен съюз (БФС) проф. Илко Гетов.
" Тази мярка ще ограничи достъпа на пациентите до медикаменти, изключително в дребните обитаеми места ", безапелационен е професорът. По думите му тя цели обслужването на огромни аптечни вериги и вертикално-свързаните компании.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР