Здравната каса обеща, че няма да има лимити върху най-високотехнологичните

...
Здравната каса обеща, че няма да има лимити върху най-високотехнологичните
Коментари Харесай

Здравната каса отмени лимитите за лъчетерапия

Здравната каса даде обещание, че няма да има предели върху най-високотехнологичните способи на образна диагностика и лекуване на онкопациенти.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Невидимият мораториум върху медикаментите

Здравната каса вкарва предели и условия, които затрудняват пациентите и ги отхвърлят от лекуване
15 юни 2018
Здравната каса лимитира лъчетерапията на 19 000 онкоболни

В писмо до премиера лъчетерапевтите стачкуват против въвеждането на предел за прилагане на модерната инсталация
12 юни 2018 Здравната каса тушира абсурда с лимитите за лъчетерапия като събра на среща националните консултанти с пациентски организации и разгласи, че никой не е имал желание да постанова предели за лъчетерапия, само че лекарите не били разбрали инструкциите вярно. На срещата бяха доведени даже представители на пациентски организации, чиито изявления прозвучаха като обвиняване към лекарите, че си разрешават да облъчват пациентите единствено с високотехнологична инсталация и с най-новите способи, а не употребяват старите по-евтини апарати.

След срещата ръководителят на надзорния съвет на здравната каса Жени Начева заяви пред медиите, че шефовете на районните здравни каси са се престарали, като са издали заповеди да се образуват комисии към районните каси, които ще утвърждават лъчетерапия с новата инсталация. Точно тези заповеди за образуване на комисии провокираха абсурда, защото бяха оценени еднопосочно като опит за налагане на предел. След като лъчетерапевтите изпратиха отворено писмо до премиера и институциите през предходната седмица и казусът стана публично прочут, здравният министър първо разгласи, че става въпрос за предел единствено за месец юни, а по-късно заповедите на районните каси за лимитите бяха анулирани.

В последна сметка на срещата през вчерашния ден лекарите бяха упрекнати, че са тормозили всички с писмото си, в което настояват, че рестриктивните мерки ще им пречат да лекуват всички нуждаещи се по модерни начини. През идващите седмици гилдията на лъчетерапевтите ще би трябвало да предложи възобновяване на медицинския стандарт за лъчелечение, а касата разгласи, че ще ускори контрола върху лъчетерапевтите.

Примък-отмък заповед

Преди две седмици 20-те лечебни заведения, в които се прави лъчетерапия, получиха от районните здравни каси заповеди, в които досегашните клинични пътеки за лъчелечение и радиохириргия бяха понижени със приблизително 20%. В документа беше записано, че пациентите над " индикативните " стойности ще би трябвало да бъдат прехвърляни за последващи интервали. Освен това, решението кой да бъде лекуван и кой - не се разпорежда на специфична комисия в съответната районна каса. Това на процедура значи листи на чакащи онкопациенти, които се нуждаят от навреме и модерно лекуване. Самите листи пък щяха да се ръководят не от лекарска потребност, а от самите районни каси.

Лъчетерапевтите реагираха с отворено писмо. Веднага по-късно здравният министър бе извикан на чуване в парламентарната здравна комисия, където изясни, че лимитът е единствено за юни, въпреки че в заповедите няма такава индикация . Районните каси пък анулираха заповедта, с която се създаваха листи на чакащите.

След срещата в касата ръководителят на надзорния съвет Жени Начева разгласи пред публицистите, че има разлика сред индикативни стойности, планирани стойности, предели и контрактувани с лекарския съюз стойности, които явно лекарите не са разбрали. " Индикативните параметри, избрани на касата в сходство с условията на НРД, не основават проблеми, паники и ограничавания в лекуването на пациентите и нито един пациент, който има потребност от подобен вид терапия няма да му бъде отказано лекуване. ", сподели тя и добави, че става въпрос за избрани действия, като раждане, интензивни грижи и лъчетерапия, които не подлежат на предел и здравната каса ги заплаща, без значение дали има превишение.

" Не е свестен вярно казусът и е показан неточно от някои районни каси пред изпълнителите на здравна помощ. Индикативните стойности не са за нелечение на пациентите. Но 28 районни каси няма по какъв начин да определим идентични правила и процедури и да направляваме кой шеф на районна каса по какъв начин интерпретира обстановката. Всеки има право да сбърка в хода на работата си ", разяснява Начева.

Районните каси са непосредствено подчинени на централата на здравната каса и като цяло не взимат независими решения, още повече, в случай че тези решения са идентични.

Пациенти на повикване

Присъствали на срещата описаха пред " Капитал ", че подуправителят на здравната каса Йорданка Пенкова и представителите на пациентите се нахвърлили с обвинявания върху националните консултанти по лъчетерапия. Вместо да се приказва всъщност за това кой по какъв начин лекува, лекарите били упрекнати, че на пациентите се прави без потребност лъчетерапия и химиотерапия и би трябвало да има надзор. Подуправителят раздала таблици за осъществените процедури и поискала разбор от лекарите, който занапред ще се готви.

Без да загатват имена на лечебни заведения, представителите на пациентските организации споделили, че не желаят предели, само че желаят непоколебим надзор. От името на пациентите по-късно пред публицистите приказваха Пламен Таушанов, ръководител на националнопредставителната организация " Българска асоциация за протекция на пациентите ", който към този момент е член на надзорния съвет на НЗОК, и Пенка Георгиева, ръководител на пациентска организация " Заедно с теб ". Техните изказвания прозвучаха извънредно и изненадващо, защото по предписание представителите на пациентите упорстват да се обезпечи най-хубавото, съвременно и скъпо лекуване. В случая, обаче, се оказва, че някои от пациентите са почнали да се грижат за бюджета на здравната каса, вместо да упорстват за най-хубавото или пък да оставят на мнението на лекарите.

Георгиева укори болница (без да спомене името), в която пациентите се лекуват единствено по най-модерните начини, а не с по-евтини способи. Освен това, двамата с Таушанов намекнаха, че пациенти се лекуват без да има нужда от това, само че не показаха детайлности. Според тях, лекарите, които сигнализираха за лимита за лъчетерапия, в действителност са основали излишно напрежение измежду болните.

" Пациентите, в случай че имат някакви паники, дано да подават сигнали към Министерството на здравеопазването, НЗОК, пациентските организации, с цел да можем дружно всички да се грижим за здравето на нацията и да се грижим за изразходването на обществени средства ", сподели Георгиева.
Таушанов пък посочи, че пациентите не са застрашени от липса на терапия, само че би трябвало да има надзор и да бъде обезпечено, че всеки пациент е минал целия път на диагностика преди започването на лъчетерапията. Той настоя и да има протокол за лекуване и аутопсии, с цел да може пациентите и техните близки да си търсят правата при лекарски неточности.

Специално в онкологията пациентските организации биха могли да упорстват касата да покрива всички нужни образни проучвания - скенер, ядреномагнитен резонанс и пет-скен, с цел да е изцяло ясно на какъв етап е болестта. Обикновено на пациентите им се постанова да заплащат сами този вид диагностика, тъй като на лъчетерапевтите не е разрешено да назначават проучвания по здравна каса, това право имат единствено онколозите при ракови заблявания. Така пациентите са принудени да желаят направление за диагностика от извънболничната помощ (личния лекар), където за утвърждение от касата се чака с месеци. Единственият метод да не чакат и да се лекуват в точния момент, което в тази ситуация е жизненоважно, е да си платят сами проучванията.

А в този момент какво?

В последна сметка участниците в срещата получиха увещание, че предели за високотехнологични процедури за лъчетерапия и радиохирургия няма, няма и да има.

" Имахме цялостен консенсус, че нашите пациенти ще получат най-хубавото лекуване ", сподели доктор Румен Лазаров, народен съветник, завеждащ отделението по лъчелечение и радиохирургия в " Аджъбадем Сити клиник Токуда болница ".

През идващите седмици той и екипът на гилдията ще би трябвало да предложат на здравното министерство текстове, с които да се обнови стандартът по лъчетерапия. Последно гилдията е предложила вид за възобновяване през 2014 година, само че той не е бил обсъждан.

Обещанието на здравната каса е, че ще има непоколебим надзор върху извършените лечебни процедури. Последното е просто куха фраза, защото актуалните апарати записват безусловно всяка процедура, записът се пази 10 години и може да бъде тестван във всеки миг.

Така един от опитите на здравната каса да пести от средства за лекуване катастрофира в публичния яд и не се реализира. Другите по-префинени способи за напън върху лекари и пациенти, обаче, не престават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР