Здравната каса няма да удовлетвори искането на Българския лекарски съюз

...
Здравната каса няма да удовлетвори искането на Българския лекарски съюз
Коментари Харесай

НС на Касата иска видеозаснемане на всички лапароскопски операции

Здравната каса няма да удовлетвори настояването на Българския лекарски съюз за унищожаване видеозаснемането на очни лапароскопски интервенции. Напротив – сходни видеозаписи ще се вкарват и за други интервенции. Това излиза наяве от стенограмата на съвещанието на Надзорния съвет на НЗОК, извършено на 22 юли.

Според шефа на Надзора Васил Пандов не е добра концепция да се анулира нещо, което е реализирано в региона на контрола. Идеята на видеозаписите е при подозрение от страна на НЗОК за осъществена процедура да бъде прегледан записът, с цел да може интервенцията да бъде заплатена.

„ Ние по принцип би трябвало да вървим и към другите лапароскопски процедури, които снимаме. Мисля, че тук по-скоро не би трябвало да отстъпваме от нещо, което е реализирано “, разяснява Пандов.

С думите му се съгласява и представителят на синдикатите в Надзорния съвет доктор Иван Кокалов: Най-малкото в вероятност и за потребностите на телемедицината би трябвало да се прави, то е и за образование, и така нататък Аз мисля, че не би трябвало да се отхвърляме от това да се води запис, а даже би трябвало да се уголемява, по простата причина – тъкмо заради потребностите на телемедицината, знаете, че се води запис и се препредава този запис. Аз мисля, че би трябвало да вкарваме воденето на запис освен от позиция на това да се потвърди, а и от най-различни гледни точки и научни, и всевъзможни. Смятам, че ние би трябвало да държим да се води запис на всяка една такава хирургична намеса “, разяснява той.

Надзорниците означават още, че въпросът би трябвало да се разиска и от позиция на персоналните данни на пациента, като единият вид е да се желае единодушието му, а другият – пациентът просто да бъде известен авансово за видеозаписа.

С цялостния текст на стенограмата от съвещанието на Народно събрание на НЗОК можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР