Здравната каса може и да не подпише рамковият договор с

...
Здравната каса може и да не подпише рамковият договор с
Коментари Харесай

Борисов ще реши и дали да се подпише договорът между здравната каса и лекарите

Здравната каса може и да не подпише рамковият контракт с Българския лекарски съюз за цените на дейностите през тази година. Това се схваща от писмо на съюза, който припомня, че срокът за подписването на документа изтича в сряда, 28 февруари. Вместо да се насрочи час да подписването обаче, лекарският и зъболекарският съюз са получили сподели на среща при премиера Бойко Борисов в сряда. На нея са поканени и представители на здравната каса и здравното ведомство.

Договорените условия по рамковия контракт плануват нарастване на цените в над 130 клинични пътеки в болничната помощ. Постигнатата договореност в този момент обаче е под въпрос откакто се разгоря абсурда сред здравния министър и здравната каса по въпроса за задълженията на касата за лекуване на българи в чужбина. В резултат финансовият министър прикани да не се бърза с подписването на рамковия контракт.

След дейни двумесечни договаряния с касата и реализирани договорености, които биха могли да внесат непоклатимост в системата на опазването на здравето и да подсигуряват продължаващите здравни грижи на българските жители, Надзорният съвет на касата неглижира подписването на рамков контракт, което по закон следва да се случи на следващия ден, 28 февруари, 2018 година, написа в писмото на лекарския съюз.

Според него с безотговорното си държание надзорът дава ход на едностранно административно налагане на регулации в системата на опазване на здравето, което допуска неуважение потребностите на пациентите от възстановяване качеството на здравните услуги у нас и слагане заетите чиновници в бранша в неприемливи условия на труд. Апелира се трезво да се разиска създалата се обстановка.

Междувременно по-рано през днешния ден се разбра, че новият рамков контракт с Българския зъболекарски съюз ще бъде подписан на следващия ден в Министерството на здравеопазването и ще влезе в действие от 1 април. Това заяви доктор Николай Шарков, ръководител на Българския зъболекарски съюз, представен от държавното радио.

Акцент измежду новите контрактувани услуги са направата на цели плакови протези, които от 1 септември ще се заплащат от здравната каса за хора на възраст сред 65 и 69 години.
На тази възраст са към 483 хиляди души, от които по изследвания към 50% имат отчасти (горно, долно) или тотално обеззъбяване.

Пациентите ще доплащат за материалите и работата на зъботехника, цената ще е друга, само че ще е към 5 пъти по-малка от заплащаната до момента.

Вбъдеще тази услуга по протезирането ще обхване и по-широка група хора.

За възрастните над 18 година касата ще продължи да покрива 1 обзор и 3 действия, които могат да бъдат слагане на пломба, вадене на зъб или композиция от всичко това. Бременните могат да отидат и на втори обзор при ортодонт. За децата с психологични проблеми зъболечението е изцяло гратис.

Общият бюджет на здравната за дентални услуги е 157 млн. лв. + 5% от цената на протезите. Като цяло договорът не планува смяна в доплащането за обзор при ортодонт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР