Здравната каса и пациентски организации се събраха на извънредна среща

...
Здравната каса и пациентски организации се събраха на извънредна среща
Коментари Харесай

НЗОК и организации се събраха да търсят решение за лъчелечението

Здравната каса и пациентски организации се събраха на изключителна среща в централата на НЗОК, с цел да изчистят разногласията към въведените преди дни предели за лъчелечение.
От пациентските организации настояха за незабавната среща, защото се притесняват, че ще се стигне до образуването на листи на чакащите пациенти. Не е изключено някои да се принудят да търсят избавление в чужбина.
С новите предели досегашната активност на лъчетерапевтичните центрове се орязва с към 30%. Досега за лъчетерапията нямало предели. Близо 19 000 са онкоболните в България, които се нуждаят от лъчетерапия.
" Положили сме Хипократова клетва и би трябвало да се грижим по най-хубавия метод, което значи, че и след привършване на лимитите, ние ще лекуваме по най-хубавия метод. Но това води до по-големи разноски ", счита националният съветник по лъчелечение Румен Лазаров.
От НЗОК увериха, че тазгодишните размери са съобразени с осъществената активност от лечебните заведения през предходната година.
От гилдията на лъчетерапевтите настояват, че НЗОК при правенето на лимитите са употребили неверна статистика. Затова упорстват на срещата да обсъдят разминаването в информацията. Според данни на лекарите единствено за юни приблизително по 18 души са минали на лъчелечение в столичната болница „ Св. Иван Рилски”. Приблизително толкоз са и тези за радиохирургия. В страната има 10 сходни центъра, които също би трябвало да дават статистика.
Припомняме, че в свое мнение касата успокоява пациентите, че няма да останат без нужното им лекуване с лъчетерапия или радиологични проучвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР