Здравната каса и Лекарският съюз започнаха спешни преговори за увеличаване

...
Здравната каса и Лекарският съюз започнаха спешни преговори за увеличаване
Коментари Харесай

Председателят на БЛС: Няма проблем за увеличаването на пътеки и лимити

Здравната каса и Лекарският съюз започнаха незабавни договаряния за увеличение на цените на част от клиничните пътеки от 1 юни. Това значи 50 милиона повече, които Здравната каса ще даде от запаса си за лекуването на деца, бременни, пулмология и други, както и по-високи заплати за медиците. Какво следва и какви ще са измененията за пациентите - посетител в Сутрешния блок на БНТ1 беше доктор Иван Маджаров, ръководител на УС на БЛС.

След като наблюдавахме трендовете през първото тримесечие на годината, се откри, че няма проблем да се договаря за увеличение на пътеки и предели за някои лечебни заведения, изясни доктор Маджаров. Със сигурност това е устойчива и резонна мярка, тъй като финансирането сега става през НЗОК, добави той.
Д-р Иван Маджаров, ръководител на УС на БЛС: Мисля, че след направените разбори стана ясно, че запас от 130 млн. лева би трябвало да подсигурява 950 лева за стартова заплата на медицински експерти.
Много клинични експерти напуснаха работа и станаха общопрактикуващи лекари поради обидно ниското възнаграждение, добави медикът.
 НЗОК взема решение да отпаднат ли лимитите в педиатрията НЗОК взема решение да отпаднат ли лимитите в педиатрията
Надзорният съвет на Здравната каса взема решение да отпаднат ли лимитите за банкет в педиатрията.

Д-р Маджаров беше безапелационен, че БЛС поддържа митингите на медицинските чиновници от Софийската педиатрична болница.
Д-р Иван Маджаров, ръководител на УС на БЛС: Разбира се, че ги поддържаме - извънредно време е те да получат и добра материална база, и положително финансиране, те лекуват на трето равнище в педиатрията.
Работим дружно, няма напрежение с медицинските сестри, съобщи доктор Маджаров във връзка митингите на медицински сестри поради ниското възнаграждение и изразеното неодобрение от лекарите по тематиката.

Лекарите постоянно са подготвени да стачкуват, само че тогава, когато техните точни и ясни претенции са неглижирани. Това е последна мярка, не трябва да стигаме до там, съобщи в умозаключение доктор Маджаров.
 Председателят на БЛС: Кресливи експерти по здравни грижи стачкуват пред Министерство на здравеопазването Председателят на БЛС: Кресливи експерти по здравни грижи стачкуват пред Министерство на здравеопазването
Правителството отпусна 50 млн. лева за нарастване в заплащането на медицинските сестри и експертите по здравни грижи, с което стартовата заплата став...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР