Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да

...
Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да
Коментари Харесай

НЗОК реши да спре стимулите на аптеките за скъпоструващите лекарства

Здравната каса готви рестрикции за аптеките. Надзорният съвет реши да спре тласъците им да отпускат скъпоструващи медикаменти по протоколи, които напълно се заплащат от фонда. Решението не е дефинитивно, само че от Българския фармацевтичен съюз предизвестиха, че в случай че това бъде признато има заплаха пациенти да останат без достъп до животоподдържащи лекарства.


Пациенти с ревматологични болести, хепатит C и други тежки диагнози получават от аптеките скъпи медикаменти, които се покриват напълно от здравната каса. Търговците на дребно нямат право на надценка върху тези лекарства и получават по 2 лв. за обработка на всяка рецепта.
Жени Начева, ръководител на Народно събрание на НЗОК, зам.-министър на опазването на здравето: Предлагаме средствата, които сега аптеките получават за обработка на предписания, да бъдат употребен за възнаграждение на спомагателни медикаменти на пациентите. Това са най-малко 16 милиона лв. по сегашни оценки. Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки: Няма да има никакъв тласък тези медикаменти да се отпускат, надлежно хората ще обикалят по аптеките, ще питат за тях и няма да ги има, тъй като никой не желае да работи на загуба. проф. Илко Гетов - ръководител на Българския фармацевтичен съюз: Отново ще бъде усложнен достъпа на пациентите. Тоест вместо да изпишем вежди изваждаме очи.  Въвеждат промени в изписването на медикаменти Въвеждат промени в изписването на медикаменти
Промените в лекарствената политика, заложени в проектобюджета на Здравната каса, няма да лимитират медиците при избора на терапия. Това стана ясно...

Друга мярка, която одобри Надзорният съвет, е отстъпките за някои лекарства, които търговците на едро дават на аптеките да отиват в здравната каса.
Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки: Ако са пет %, тя ги взима от калкулираната цена към крайния клиент и надлежно цената за крайния клиент се подвига съразмерно.  НЗОК обмисля да не заплаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи медикаменти НЗОК обмисля да не заплаща на аптеките за протоколи за скъпоструващи медикаменти
Мерки за ограничение на разноските за медикаменти следващата година. Надзорният съвет на здравната каса утвърди оферти за промени, които ще бъдат оповестени...

Начева изясни, че мярката евентуално ще се поправя в хода на публичното разискване на измененията. Те плануват още, в случай че в бюджета на касата има преразход за медикаменти производителите да заплащат разликата.

Деян Денев - шеф на Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България: Механизмът, който се предлага, е рискът от преразход да се трансферира върху производителите, което е стопански модел, който може да се окаже нестабилен, а в някои случаи - антиконкурентен и дискриминативен. Жени Начева, ръководител на Народно събрание на НЗОК, зам-министър на опазването на здравето: Всички са наясно, че не може растежът на разноски за медикаменти да е в пъти по-голям от растежа на разноски за медицински действия. Това беше разбрано от фирмите от техните централни. Наистина сме в добър разговор с тях и по никакъв метод договарянията няма да се отразят на работата с пациентите.
Идеята касата да заплаща за нови медикаменти, единствено в случай че лечението с тях е ефикасна евентуално няма да се ползва следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР