Здравната каса е санкционирала болниците с едва 1.048 млн. лв.

...
Здравната каса е санкционирала болниците с едва 1.048 млн. лв.
Коментари Харесай

НЗОК е глобила болниците с 1 млн. лв. за първото тримесечие

Здравната каса е глобила лечебните заведения с едвам 1.048 млн. лева за първите три месеца на годината, сочат данните на НЗОК, представени от clinica.bg. Направени са 1308 инспекции. Глобите са за 254 888 лева, а начислените безпричинно получени суми в размер на 726 912 лева При неочакван надзор на място обаче глобите са за едвам 66 941 лева Бюджетът на болничната помощ тази година е 2 милиарда лева

Сумата е под рамките на нормалното - да вземем за пример за цялата 2014 година санкциите бяха за 1.8 млн. лв., а неплатените на лечебните заведения безпричинно начислени суми - 5 млн. лева Други 2.2 млн. лева тогава са платени, само че по-късно поискани за възобновяване, защото са платени непозволено. През 2017 година към този момент общата сума от санкции и неплатени суми е за над 10 млн. лева Освен това обичайно касата не съумява да събере повече от 60-70 на 100 от наложените санкции.

Причините за глобите са свързани с липса на обективно потвърдени индикации за хоспитализация, нелекуване на съпътстващи болести, неизвършени наложителни проучвания, пропуски при попълване на болничната здравна документи на пациентите. Наказания са наложени и за неотразяване на осъществена активност, неизпълнени условия за приключена клинична пътека, неспазени критерии за дехоспитализации, възнаграждение или доплащане на здравна активност, която се покрива напълно от НЗОК.

Два пъти повече - 3631, са инспекциите в извънболничната здравна и дентална помощ. Санкциите са за 241 930 лева, а най-честите нарушавания са свързани с отвод да бъде оказана здравна помощ, възнаграждение за издаване на болничен лист, незадоволеност от качеството на оказаната помощ, доплащане от пациенти на действия, които се покриват от здравната каса. 

В аптеките са направени 1086 инспекции, открити са 1720 нарушавания и са наложени наказания за 279 570 лева.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР