Здравната каса да поеме престоя на болните в хосписите. За

...
Здравната каса да поеме престоя на болните в хосписите. За
Коментари Харесай

Болници искат НЗОК да плаща престоя на пациентите в хосписите

Здравната каса да поеме престоя на болните в приютите. За това упорстват частни и държавни лечебни заведения за лежащо заболели пациенти, които се сплотиха в асоциация.

Проверяван поради сигнали, само че към този момент регистриран и законен, единственият приют в Бургаско е цялостен. Има близо 50 пациенти от цялата страна.

"Тези хора, постъпили при нас, получават палиативни грижи… промяна на памперси, хранене, къпане, подкастряне, бръснене, къпане, безусловно всичко ", сподели доктор Атанас Павлов от приют в гр. Черноморец пред БТВ.

Престоят на месец, който включва рехабилитация и медицински грижи, коства сред 1000 и 1500 лв.. "Синовете ми заплащат сега. Финансово ги товаря, обаче няма метод – битка за оцеляване ", показа Койна Василева.

За да не заплащат пациентите, от Асоциацията на приютите упорстват да работят по клинични пътеки. "Тези хора са здравно обезпечени и би следвало да употребяват публичен запас ", съобщи Здравко Карамитев – шеф на приют към МБАЛ-Кърджали.

"Ние представляваме един социално-терапевтичен мол, където би трябвало да дадем безусловно всичко на пациента за това да се усеща хем почтено, в това време и в по-добро здраве ", изясни доктор Димче Миладиноски – ръководител на Национална асоциация на приютите в България. От Здравната каса дадоха отговор, че в пакета действия, закупувани с публичния запас, не се включват приютите. В здравното министерство пък още не са осведомени с настояванията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР