“Здравната каса да излезе със становище, че продължава договора с

...
“Здравната каса да излезе със становище, че продължава договора с
Коментари Харесай

Лекарският съюз настоява Касата да продължи договора с фармацевтите

“Здравната каса да излезе със мнение, че продължава контракта с фармацевтите. За 20 лв. се подписва пациентът за осъществената услуга (преглед при лекар), с цел да я отчетем пред Касата. В аптеката никой с нищо не се подписва. ” Това съобщи пред NOVA ръководителят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров.

Повод за думите му е разногласието сред фармацевтите и Касата. Действащият контракт сред двете страни изтича в края на месеца, а Съюзът на фармацевтите отхвърли да подпише новия контракт поради противоречие с две оферти за отпущането на медикаменти. Първото е обвързвано със задължението аптеките да извършват напълно рецептата или въобще да не я извършват. Второто е условието аптеките да подават информация за верификацията на медикаментите към НЗОК. Според Касата тези механизми са нужни за придържането на пациентите към лекуването и за надзор, само че фармацевтите не са съгласни.

Маджаров запита кой разреши договорът на фармацевтичния съюз да не се продължава автоматизирано. “Кой направи по този начин, че закри всички общински аптеки – в болничните заведения резервираха общински и държавни аптеки? ”, попита ръководителят на БСЛ. Той се обърна към фармацевтите: “Колеги, не ви ли е позор, че милиони хора се тормозят какво ще се случи с тях? Не може човек, приключил висше фармацевтично обучение и който знае че лечението е прецизен интервал, точна доза, да приказва по този начин ”, добави той.

Договорът изтича през днешния ден. “Днес имаме последна среща с преговорните екипи. От фармацевтичния съюз се надяваме на положително решение ”, съобщи шеф на аптека във Велико Търново. “Идеята за публични аптеки е нерационална. По-скоро е прочувствено скимване, което е надалеч от практиката. Ние сме хората, които дефинираме ”, сподели аптекарят. “Не се месим в лечението на лекарите – какво и по какъв начин да изпишат. Въпросът е пациентът да има право поради липса на даден медикамент на пазара, той да взе участие интензивно в покупката. Ако пациентът няма право на избор в процеса на терапия, ние ще го върнем към персоналния доктор или експерта, ще има смяна на лечението. Сериозно би трябвало да се помислят тези неща – става въпрос за здравето и за богатството на пациента. Надявам се на здрав разсъдък ”, акцентира той.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР