„Здравната карта трябва да даде представа за легловата и технологична

...
„Здравната карта трябва да даде представа за легловата и технологична
Коментари Харесай

Георги Михайлов: Съкращаването на леглата в болниците ще доведе до много проблеми

„ Здравната карта би трябвало да даде визия за легловата и софтуерна обезпеченост на лечебните заведения в България, само че не го прави. Видя се, че всички експерти в областта на опазването на здравето и професионалните класи не одобриха метода, по който е препоръчана здравната карта. Тя не оправда упованията им и това се вижда от техните декларации”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” проф. Георги Михайлов пред Канал 3.

Той добави, че полемиката по създаването на картата трябваше да включва броя на леглата в лечебните заведения, дружно с броя на хоспитализациите, лечебните заведения в другите райони, броя на лекарите в разнообразни посоки, медицинските сестри и тогава да се начертаят потребностите. „ Според картата, в област Варна се закриват към 1000 кревати, които съгласно нея не са нужни там. Но в избрани интервали на годината там се натрупва голямо количество хора и тогава ще има дефицит”, сподели още националният представител. Михайлов разгласи, че съвсем във всички области има редуциране на леглата в лечебните заведения, като множеството от тях са профилирани.

„ Съкращаването на леглата в лечебните заведения ще докара до доста проблеми в регионите”, безапелационен бе той. Плоф. Михайлов съобщи, че би трябвало да бъде основан напълно нов модел на финансиране и ръководство на опазването на здравето у нас, с присъединяване на всички политически сили и професионални организации.

Георги Йорданов: Ние сме срещу метода, по който се освобождава проф.Плочев! Той не е подавал оставка

„ Ние сме срещу метода, по който се освобождава проф.Плочев от поста му като шеф на НЗОК. Той не е подавал оставка, а споделя, че има потребност от още месец за лекуване, този месец изтича след две седмици. Управителят на НЗОК не е елементарен държавен чиновник и би трябвало да се оцени визията му, а ние считаме, че той се справя”. Това сподели националният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” доцент Георги Йорданов пред БНР. Той добави, че напускането на един шеф на НЗОК постоянно слага въпроси за положението, в което оставя касата. „ Явно е, че ГЕРБ са решили да се освободят от проф. Плочев”, сподели още Йорданов.

Депутатът посочи, че разбирането за това, какво съставлява националната здравна карта е неправилно. „ Тя би трябвало да демонстрира минималните условия, на които би трябвало да дава отговор опазването на здравето по райони. В случая акцентът е към огромните градове, там, където има свръхпредлагане на здравни услуги”, сподели още той. Народният представител добави, че от 18 години в българското опазване на здравето водещ е пазарът и той споделя къде да се насочат ресурсите. „ Парите би трябвало да следват пациента. Но какво става там, където ресурсите, фрагментите в опазването на здравето не са задоволително, като в Смолян да вземем за пример, това не е ясно”, съобщи Георги Йорданов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР