Здравната карта на Варненска област бе приета от създадената комисия

...
Здравната карта на Варненска област бе приета от създадената комисия
Коментари Харесай

1200 медицински сестри не достигат във Варненско

Здравната карта на Варненска област бе призната от основаната комисия за нейното разработване.

На разбор и оценка бяха подложени потребностите от незабавна, първична и профилирана извънболнична и болнична помощ и достъпа до здравно обслужване 430 хиляди поданици от района, както и на тези в труднодостъпните и отдалечени региони. Документът към този момент е изпратен в Министерството на здравеопазването, оповестиха от пресслужбата на регионалния шеф професор Андрияна Андреева.

В новата здравна карта броят на леглата за интензивно лекуване се завишава с 10 % и към този момент е 2261. Леглата в категорията „ други “ - се дефинират на 1118. По този метод общо леглата в региона стават 3379 при най-много 3835. Комисията регистрира обстоятелството, че на територията на региона са ситуирани огромни курортни комплекси, което води до повишаване на популацията през дейния летен сезон. В разбора се показва още, че поради бежанската вълна от Украйна 34% от лекуваните пациенти са от други области.

Има съсредоточаване на общо практикуващите лекари в огромните обитаеми места, сочи анализът на извънболничната здравна помощ, която в региона се реализира от 294 самостоятелни и 24 групови практики за първична здравна помощ и 579 самостоятелни, и 61 групови дентални практики.

Съществена част от тях са определени от пациенти от отдалечени села, ситуирани на огромна територия, а това е причина за несвоевременно оказване на здравна помощ и основава неравнопоставеност и усложнен достъп до доктор на селското население спрямо градското.

Лекарите във Варненска област са 1256, а стоматолозите - 600.

В района работят 1290 медицински сестри, само че 60% от тях са на възраст до 55 години. 30% от медицинските сестри са в предпенсионна възраст, а 15% са над 60 години. Акушерките също са на сериозния най-малко. В момента работят 386 акушерки, от които 20% са пред пенсия, а 15% са над 60 години. Подобно е положението при медицинските лаборанти. Има сериозен дефицит и от медицински лаборанти, рехабилитатори и рентгенови лаборанти.

Данните от разбора на Комисията демонстрират, че към сегашния миг има дефицит от 1200 медицински сестри, нужни за оказване на качествени грижи за популацията на Варненска област, предава Дарик.

Комисията установи и неравномерно систематизиране на лечебните заведения за профилирана извънболнична здравна помощ, които са съсредоточени основно в регионалния град Варна и са незадоволителни в по-малките обитаеми места. Това принуждава пациентите от дребните общини да пътуват за осъществяване на профилирани проучвания и съвещания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР