Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната

Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната ...

Проф. Иво Петров: Крайно време е да променим здравеопазването в правилната посока.


Здравна реформа у нас досега нямаше. Откакто е създадена здравната система, се стигна донякъде, без да се довърши. Това беше в ущърб както на лекарите, така и на пациентите. Крайно време е да променим нещата в правилната посока. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ инвазивният кардиолог проф. Иво Петров по повод новия здравноосигурителен модел.

До голяма степен има закостенялост в системата, която се държи от хора, които нямат интерес тя да бъде променена, подчерта той.

За да се случи реформата, трябва да си отговорим на най-важния въпрос – защо трябва да я направим. Системата трябва да стане по-достъпна и по-справедлива, заяви проф. Петров.

По думите му здравната система в България е най-малко солидарна в сравнение с много страни в Европейския съюз.

У нас има прекалено много здравни заведения и сравнително добрата медицина у нас се размива в медицина средна категория. Харчим много за малките неща и не харчим въобще за големите. Здравната реформа трябва да бъде направена така, че да бъде справедлива за повечето пациенти. В момента тя е най-несправедлива за социално слабите. Безумното доплащане в болниците е възможно най-несправедливо и солидарният модел е разрушен, коментира инвазивният кардиолог.

Трябва да преценим на кое лечебно заведение какви функции да възложим и тези, които имат своята социална функция, да останат с такава функция, а високотехнологичната медицинска дейност да бъде пренесена в университетските болници, както е по целия свят, отбеляза проф. Иво Петров.

Според него, ако бъде намален броят на лечебните заведения, те ще бъдат по-добре обезпечени с персонал, а заплатите в тях ще са по-високи.

Източник: novini.bg