Здравко Иванов е кмет на община Девин за първи мандат.

...
Здравко Иванов е кмет на община Девин за първи мандат.
Коментари Харесай

Кметът на Девин: Основен приоритет ни е входната артерия на града

Здравко Иванов е кмет на община Девин за първи мандат. Той е приключил право в Пловдивския университет през 2003 година Работил е като юрист в РУГ - Смолян. За малко е бил дознател в Министерство на вътрешните работи. В интервал от към 3 година е помощник-нотариус по заменяне. От 2009 година до избирането му за кмет през октомври месец 2019 година е нотариус, отговарящ за територията на Районен съд – Девин (общините Девин, Доспат, Борино). Потърсихме го да опише за няколко от последните решения на локалния парламент и за предизвикването Ковид-19 пред общинската болница.
Г-н Иванов, на последното съвещание имате признати записи на заповеди за няколко плана, само че най-мащабният е за пътя от Девин за Фотиново, Пазарджишко. Проектът на какъв стадий е?
Строителството не е стартирано. Договорът е подписан предходната година, само че е имало следващ надзор от Държавна фирма " Земеделие ". Преди към месец подписаха анексите и в този момент това е идната стъпка - взехме решение да обезпечим задатъците с ДДС-то посредством записи на заповеди. Предстои да влезе в действие решението на Общинския съвет. След това ще наредим задатъка и действително стартът на строителството ще е към края на юни, началото на юли.
А за какво е това закъснение, като се има поради, че предходната година е подписан договорът?
Вероятно е софтуерно забавянето, в случай че са забавили провеждането на публичните поръчки. След като са избрани изпълнителите чисто процедурно от Държавна фирма " Земеделие " си вършат инспекция на всички поръчки. Ако имат забележки, постановат финансови корекции и вършим анекси към договорите. Процедурата си е общоприета и тя завърши действително преди към месец, когато подписахме последните анекси и оптимално бързо, с оглед изключителното състояние, внесохме докладни за записи на заповеди.
С реконструкцията на центъра до каква степен стигнахте?
Надявам се до края на юли да имаме подготвен център. Фирмата твърдеше, че ще се оправи до края на юни, само че това е оптимистичен вид. Според мен реалистичният е до края на юли.
А какви са ви желанията за благоустрояване на града?
Имаме какво да наваксваме в инфраструктурно отношение. Специално уличната мрежа в града и подземните връзки - водопроводната и канализационната мрежа в последните години не е подменяна. Ще работим в тази тенденция, с цел да благоустроим града като доизградим уличната мрежа. Основен приоритет ни е входната артерия на града.
Тя не е ли държавна благосъстоятелност?
Да, държавна благосъстоятелност е нашата цел е да съумеем да убедим страната, че е значима и би трябвало да се случи. Това, което като ново управление искахме и успяхме да създадем, е план, който ще бъде импортиран за одобрение в АПИ. Ще разчитаме по-късно да подпишем съглашение с АПИ за реализация на входната артерия. Нашето присъединяване ще е да създадем осветлението на входната артерия. За задачата имаме планувани средства и осветлението ще е за сметка на общината.
Изглежда и проектирането е за сметка на общината?
Не, АПИ изготви плана, само че по наше гледище, с продължителни диалози.
Планували сте в програмата създаване на пречиствателна станция, по какъв начин може да стане това?
Ще е належащо да изградим пречиствателна станция, несъмнено, със съдействието на страната. Неминуемо ще се наложи да се извърши подобен план, в случай че град Пловдив и обитаемоте места към него се захранят с питейна вода от бент. " Въча ". Ние би трябвало да създадем пречиствателна станция, защото цялата противоположна вода на град Девин се влива в бент. " Цанков камък ", а бент. " Цанков камък " се влива в бент. " Въча ". Държавата ще би трябвало да ни помогне.
Възможно ли е да се финансира от Оперативна стратегия " Околна среда "?
За момента нищо не е ясно с оглед новите насоки, които се изготвят за идващия програмен интервал 2021-2027-ма година. В момента се готвят интегрираните проекти за развиване, а по-късно респективно общинските интегрирани проекти за развиване. Надявам се това да залегне като приоритет в тях. Реалистично е ние да поставим основите за създаване на пречиствателна станция, а нейното осъществяване може би ще е в идващия мандат, защото би трябвало да мине процедура по планиране, след това по финансиране и така нататък Времето ще покаже дали ние ще го осъществяваме, или различен. Ние, управлявайки града, мислим за популацията и за общината като цяло.
В общинската болница имате към този момент пациент с ковид, по какъв начин реагираха хората, обезпокоени ли са?
Не мога да кажа, че е умерено, само че го одобриха обикновено. Имаше напрежение в първата седмица, когато министерството на опазването на здравето наложи леките и междинните случаи да бъдат лекувани в общинските лечебни заведения, само че с течение на времето болничното заведение се приготви, личният състав се настрои. Проведоха се образования на екипа от страна на смолянската болница. Трябва да свикнем с мисълта за ковид. Явно той ще е около нас още дълго време и ще би трябвало да го лекуваме.
Преди какъв брой дни е постъпил първият пациент?
Той е признат в четвъртък и е диагностициран в понеделник вечерта. За момента е единствен. Направени са проучвания на медицинските лица, които са контактували с него. Пробите им са негативни.
А по какъв начин се окомплектоваха екипи, защото имаше напуснал доктор от вътрешното поделение, което бе несъмнено да лекува Ковид-19?
За момента има няколко екипа, основани с наличния медицински и немедицински личен състав. Мисля, че сме подготвени да се оправим и с повече от един пациент.  
В неотдавна признатата ви от Общински съвет стратегия за ръководство през мандата, с изключение на амбициозните ви планове, прави усещане, че на всички места стъпвате на реализирано от вашите прародители, не игнорирате направеното от тях?
Според мен би трябвало да има последователност, тъй като всеки един от предходните кметове е съдействал по някакъв метод за развиването на общината и хубавите неща би трябвало да бъдат продължавани. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР