Здравко Димитров се откроява като явен фаворит за кмет на

...
Здравко Димитров се откроява като явен фаворит за кмет на
Коментари Харесай

Предизборната битка в Пловдив е с ясно изявен фаворит - Здравко Димитров води с 29,9% пред Славчо Атанасов с 22,2%

Здравко Димитров се откроява като очевиден любимец за кмет на Пловдив, като най-вероятно ще завоюва изборите на втори тур в балотаж против Славчо Атанасов.

Това демонстрират моментните настройки в града в разгара на предизборната акция, съгласно изследване на Алфа Рисърч. Кандидатът на ГЕРБ усилва електоралната си поддръжка. Почти всеки трети пловдивчанин, решил да взе участие във вота на 27 октомври, заявява, че ще гласоподава за Димитров. С 29,9% поддръжка той отваря необятно ножицата по отношение на втория по резултат Славчо Атанасов. Кандидатът на НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация може да разчита на поддръжката на 22,2% от участвалите в допитването на „ Алфа Рисърч “. Трети с 11,1% е претендентът на Българска социалистическа партия Николай Радев.



Изследването на организацията е извършено в разгара на предизборната акция сред 8 и 15 октомври с представителна извадка измежду 1200 пловдивчани. Социологическо изследване на „ Алфа Рисърч “ записва сериозна динамичност в настройките към обособените претенденти за кмет, което дава отражение и върху електоралната поддръжка за тях.

Спрямо изследването на авторитетната организация за Пловдив от първата половина на септември Здравко Димитров доста усъвършенства имиджа си в хода на акцията. Кандидатът на ГЕРБ преодолява поляризацията в оценките, които директно преди старта на акцията бяха 39%:38%. Към днешна дата към този момент са 40%:28% в интерес на позитивните.



Димитров усилва доста дистанцията с Атанасов на първи тур, като съумява да удвои преднината си до 7.7 пункта и доближава до електорална поддръжка измежду гласуващите от 29.9%. Това се дължи както на разширение кръга на поддръжка и отвън симпатизантите на ГЕРБ, по този начин също и на отрицателния тренд при Атанасов.

От самото начало на акцията Здравко Димитров се съобщи като претендента, който носи нов жанр на ръководство. Той пое риска да каже на личната си партия ГЕРБ и на гласоподавателите, че има неща в ръководството на Пловдив, което би трябвало да бъдат изменени. Партия ГЕРБ и нейните гласоподаватели явно реагират положително на посланията на Димитров, тъй като мобилизацията им към него е над 90%. Очевидно деликатният баланс сред последователност и послания за смяна носи позитиви на Здравко Димитров.

Социологическите проучвания, оповестени преди миналия месец, посочваха доста по-малка преднина за Здравко Димитров на първия тур, а някои организации като Галъп даже внушаваха, че Славчо Атанасов води. Ако същинската електорална картина е била такава към средата на септември, това значи, че Димитров явно е обърнал наклонността и най-голяма част от пловдивчани към този момент са безапелационни в поддръжката си за него.



Друга забавна наклонност е, че най-малко към този момент Димитров измества Славчо Атанасов като общоградски претендент. Вероятно поради по-толерантния жанр на политическо държание и умеенето да отстоява тезите си, без да отваря фронтове против съперниците, Здравко Димитров получава доста по-висока поддръжка от партийната листа на ГЕРБ и по едно и също време с това се утвърждава като обединител в дясноцентристкото политическо пространство.

Друг забавен значим ракурс в изборната акция, който оказва помощ на претендента на ГЕРБ, е, че Здравко Димитров на практика е нов състезател в локалната политика на Пловдив и не е част от статуквото в общинската власт и в Общинския съвет.

Развитието на облика на Славчо Атанасов в акцията е с противоположен знак. Нагласите към него се трансформират от положителни към мощно поляризирани. От преобладаващо позитивен баланс в съответствие 55%:37% през септември в средата на октомври те към този момент са 37%:37%. Това се дължи на забележителния спад в утвърждението от 18 пункта. Електоралният спад в поддръжката за Атанасов (22.2% от гласуващите на първи тур) се дължи на одобряването на други двама мощни претенденти.

Това са Николай Радев и Георги Колев. Радев съумява да консолидира симпатизантите на Българска социалистическа партия и да не допусне отлива им към Атанасов. Другият претендент е Георги Колев от Земеделски съюз „ Александър Стамболийски “, който съумява да се нарежда измежду значимите претенденти за кметското място.

8 партии и обединения в Общинския съвет. Настъпилите промени в поддръжката за обособените претенденти за кмет се отразяват и на електоралната картина при общинските листи. ГЕРБ резервира високите си равнища на поддръжка с 22.4%, а Българска социалистическа партия заема второто място с 10.4%. Свои представители в Общинския съвет ще имат още локалната коалиция ВМРО-НФСБ, ЗС „ Александър Стамболийски “, „ Съюз за Пловдив “, „ Демократична България “, Движение за права и свободи и „ Кауза Пловдив “.



Изключително забавна борба се обрисува за кметове в региони „ Южен “, „ Западен “, „ Източен “ и „ Северен “, до момента в който претендентите на ГЕРБ за „ Тракия “ и „ Централен “ Костадин Димитров и Георги Стаменов имат безапелационна преднина пред съперниците си, демонстрира изследването на „ Алфа Рисърч “.

Проучването е предоставено и финансирано от ИК "Марица ", а реализатор е "Алфа Рисърч ". Изследването е извършено измежду 1207 пълнолетни жители в община Пловдив сред 8 и 14 октомври. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР